Maak je eigen virtual reality scene in tien stappen

SETUP, een gezelschap van creatieve technologen, kunstenaars en critici, organiseerde vorig week een aantal workshops VR storytelling. In koffiehuis The Village Wolvenplein in Utrecht leerden participanten hoe ze een eigen filmachtige scène konden creëren voor een Google Cardboard. Fresh Gadgets ging naar één van de Coffee & Cardboards workshops toe. We kunnen je daarom nu precies vertellen hoe je je eigen stilstaande, virtuele scène maakt met je smartphone, een Google Cardboard en Photoshop.

Post from RICOH THETA. – Spherical Image – RICOH THETA

1. Zet een Google Cardboard in elkaar. Hiervoor moet je natuurlijk eerst een Cardboard hebben, die kun je online kopen via allerhande websites. Let op: Google heeft een ontwerp van de Cardboard gemaakt die bedrijven gratis mogen gebruiken, waardoor ‘ie niet duur hoeft te zijn.
2. Download gratis de Google Street View app op je smartphone (iOS, Android).
3. Maak met deze app een 360° foto, ofwel een Sphere Shot. Let op: zorg dat je alles om je heen fotografeert en geen grijze vlakken overhoudt. Tip: houd je smartphone op dezelfde plek en draai zelf om je smartphone heen voor het beste resultaat.
4. Zet de 360° foto op je computer.
5. Open de foto in Photoshop.
6. Bewerk de foto door er bijvoorbeeld plaatjes in te zetten of vlakken te kleuren (en sla op als JPEG).
7. Zet de 360° foto weer op je telefoon.
8. Open hem in de Google Streetview app. Let op: bij sommige telefoons herkent Google Street View de 360° foto direct en bij anderen moet de foto geïmporteerd worden.
9. Klik op het VR teken rechtsboven, ofwel de Photo Sphere optie.
10. Bekijk jouw bewerkte 360° foto door je Google Cardboard.

Op 11 maart vind de showcase van de Coffee & Cardboards workshops plaats in The Village Wolvenplein in Utrecht. Daar zullen de creaties die tijdens de workshop zijn gemaakt worden tentoongesteld, tezamen met photosheres en cardboardstickers van drie artiesten. En ga vooral eens naar een workshop van SETUP. Ze leren je de mogelijkheden van toegankelijke, nieuwe technologieën en zijn erg aardig.

Dit stuk werd geschreven en van foto’s voorzien door Eva Oosterveld, oprichter van het blog FormuleKunst.

Volgende bericht: Het ideale opslagmedium: 360 terabyte op één schijfje