De nieuwe Mazda 6 maakt je een betere bestuurder

Jij waant je een Max Verstappen op de openbare weg? En ergert je groen en geel aan al die andere ‘coureurs’ die net niet hard genoeg rijden of niet snel genoeg invoegen op de rotonde? Dan is de kans groot dat je op dat moment te gestrest in de auto zit: een ontspannen toestand kan je dan helpen om een betere chauffeur te worden.

untitled-1

Psychologische processen staan soms in de weg bij het maken van de juiste beslissingen en fysieke belemmeringen als vermoeidheid dragen al helemaal niet bij aan een leuke en veilige rit. Juist om die redenen is de ‘mensgerichte’ filosofie van Mazda, waarbij de auto om de bestuurder heen wordt ontworpen, heel zinnig. Afgelopen week werd in het heerlijk zonnige Barcelona de nieuwe Mazda 6 geïntroduceerd. Voor Mazda een uitstekende gelegenheid om aan ons uit te leggen hoe die filosofie tot uiting komt in hun nieuwe vlaggenschip.

dsc_7654

Wat het in de praktijk betekent als een auto specifiek om de bestuurder heen wordt ontworpen? Een perfecte zitpositie, stoelen die je omarmen, uitstekend zicht rondom en een heads-up display, zodat je alle relevante info in je gezichtsveld hebt en je ogen op de weg kunt houden. Het betekent ook dat de auto precies zo reageert als je verwacht: zo zorgt het vernuftige G-Vectoring Control ervoor dat het insturen van de bochten onverwacht gemakkelijk en vlot gaat.

untitled-2

Samenvattend doet de auto precies wat je wilt op een soepele manier. De ingenieurs in Japan hebben iets geflikt wat maar weinig autobouwers kunnen: een auto zowel spannend als ontspannend maken. De nieuwe Mazda 6 heeft een adviesprijs van 29.490 euro. De versie die je eigenlijk wil hebben – de bomvolle 175 pk sterke Skyactive-D GT-M – kost je 43.590 euro.

Volgende bericht: Delftacopter: een bijzondere drone van de TU Delft