Een nieuwe generatie muziekinstrumenten van OWOW

Bijna twee jaar geleden deelden we op Fresh Gadgets een video van kunstenaar Pieter-Jan Pieters, die voor zijn afstuderen aan de Dutch Design Academy muziekinstrumenten ontwikkelde die hij met zijn lichaam kon bespelen. Deze Vlaamse kunstenaar heeft het met zijn bedrijf OWOW voor elkaar gekregen om zijn prototypes van toen te perfectioneren tot producten voor op de elektronische muziekmarkt.

afb10

Op dit moment produceert OWOW de apparaten wob, wiggle, drum, pads en scan, allemaal verkrijgbaar met of zonder aluminium beschermhuls. “We hebben de apparaten zo gebouwd dat je ze ‘naakt’ kunt gebruiken. De klanten die geen casing bestellen sturen we de 3D-files van ons ontwerp, zodat ze die zelf kunnen 3D-printen.” vertelt Pieter-Jan aan Fresh Gadgets.

afb2

Om de mogelijkheden van deze nieuwe muziekinstrumenten te onderzoeken nodigde OWOW vier DJ’s uit bij hun showcase tijdens het Amsterdam Dance Event. In ’t Blauwe Theehuis in het Vondelpark konden bezoekers onder het genot van een biertje luisteren naar de kunsten van muziekpioniers Kapibara, Full Crate, ZES en KiNK. Ook konden ze zelf de instrumenten van OWOW uitproberen. “Het is niet echt een feest-feest, het is meer kom binnen en probeer uit.”

afb3

OWOW ADE Sessions begon om vier uur in een zaaltje met ramen die uitkeken op een herfstig Vondelpark. Onder de aanwezigen zijn de DJ’s, producers, journalisten en andere geïnteresseerden. Voordat de DJ’s beginnen wordt de apparatuur getest; hier een extra snoer, daar wat afstellen in de computer. Het DJ-koppel Kapibara trapt vervolgens af. “Het is niet alleen hun eerste keer optreden met onze instrumenten, maar ook hun eerste live-set.” zegt Pieter-Jan. Ook de andere artiesten hebben van tevoren geoefend met de apparaten. Zo bereidde KiNK, de bekendste artiest tijdens de showcase, een speciaal optreden voor samen met zijn vriendin die zangeres is. “We hebben eerder alle artiesten ontmoet om de instrumenten te demonstreren en ze aan hen te geven. We hebben geen eisen gesteld en open gelaten wat ze met de instrumenten gingen doen, waardoor we niet wisten hoe het zou zijn.”

afb4

OWOW was ook op andere dagen aanwezig op het festival. Tijdens ADE Soundlab presenteerde OWOW samen met muzikant ZES, die ooit stage bij hen liep, hun nieuw ontwikkelde ‘effectcontroller’. “Tot nu toe was het niet mogelijk om effecten uit de computer de exporteren en mee te nemen. Dit is een minicomputer waar de effecten in kunnen.” legt Pieter-Jan uit. Met dit apparaat wil men programmeurs en muzikanten dichter bij elkaar brengen. Programmeurs moeten hun geproduceerde effecten per effect kunnen verkopen aan muzikanten met een soort iTunes. “Je koopt een effect voor 99 cent en die laad je op de controller, ben je het effect beu dan vervang je hem door een nieuwe.” En er zijn meer toepassingen mogelijk met dit idee. OWOW wil kijken of het mogelijk is om dit apparaat aan te sluiten op een DJ-mixer. “Dan kun je in plaats van de standaard mixeffecten je eigen effecten opladen via een USB-stick. Net zoals je muziek meeneemt.”

afb5

Tijdens een besloten diner van Urbanears op ADE zorgde OWOW voor een speciale eettafel. Mensen uit de muziekindustrie konden eten aan een negen meter lange, zwarte tafel met daarin twaalf instrumenten van OWOW. “Het idee was dat de gasten tussen de gangen door iets hadden om mee te spelen.” Zo was het mogelijk om muziek te maken door op een plaat te tekenen die onder een scanapparaat doorgaat en zaten er onder deksels in de tafel wob’s die reageerden op bewegingen boven zich.

De muziekinstrumenten van OWOW zijn voor 99 euro met casing en voor 49 euro naakt verkrijgbaar (deze prijs is onder voorbehoud) via Kickstarter. Klanten komen op dit moment op een wachtlijst te staan. Vanaf februari worden de apparaten geleverd.

Dit stuk werd geschreven en van foto’s voorzien door Eva Oosterveld, oprichter van het blog FormuleKunst.

Volgende bericht: Maak zelf een reservesleutel met een blik, een schaar en plakband