Lisa Park bestuurt geluiden en water met haar brein

Op het TodaysArt festival voor visuele en performancekunsten in Den Haag presenteerde Lisa Park, ook wel bekend als de kunstenares die waterplassen laat bewegen met haar brein, haar indrukwekkende werk Eunoia II. Fresh Gadgets nam er een kijkje.

lisa-park-2

Eunoia II is gebaseerd op het boek Ethica van de Nederlandse filosoof Baruch Spinoza, waarin hij 48 emoties beschrijft. Voor dit werk gebruikte Park dan ook 48 speakers, waarop schotels water balanceren. Om haar fysieke en mentale staat te meten gebruikte ze een Emotiv Epoc EEG-headset, die de verzamelde hersendata direct analyseert en omzet in geluid.

lisa-park-5

Het geluid dat uit de speakers komt verandert van volume en toonhoogte, zodat er zich verschillende vormen rimpels en opspattende druppels in het water vormen. De optredens met Eunoia II zijn nooit hetzelfde, aangezien de geluiden en bewegingen afhangen van wat er in het hoofd van de kunstenares speelt. “Het optreden gaat erg om het gevoel dat ik op dat moment heb”, vertelt Lisa Park me.

lisa-park-7

Tijdens TodaysArt presenteerde ze een versimpelde versie van dit project, zodat ook bezoekers haar installatie konden uitproberen. In de kleine galerieruimte aan de Pier in Scheveningen stonden 48 speakers te wachten op gebruikers. De aldaar geïnstalleerde technologie registreert geen emoties, maar de mate van meditatie en focus van een persoon.

lisa-park-3

Ik probeerde de installatie zelf uit en merkte dat ik het lastig vond om de geluiden die voortkwamen uit mijn hersengolven te sturen. Als ik me meer probeerde te focussen vond de EEG-headset dat ik rustiger werd en andersom. Na een paar minuten in de schoenen van Lisa Park te hebben gestaan, kreeg ik een samenvatting van mijn hersendata voorgeschoteld. Ik was gedurende mijn sessie vrij rustig gebleven (blauw), maar had me een paar keer diep gefocust (rood).

lisa-park-6

Park gaf tijdens het festival zelf ook een demonstratie: in een lange jurk bewoog ze zich als een nimf tussen de waterschalen van Eunoia II door. Waar ik moeite had met het sturen van mijn focus, had ze controle over de geluiden en bewegingen die voortkwamen uit haar installatie. Ze liet de speakers soms helemaal stil vallen, om ze op een volgend moment luid te laten loeien. “Als je eenmaal gaat oefenen met een EEG-headset dan is het niet meer zo moeilijk. Ik probeer aan één ding te denken en in het moment te zijn, het is als een therapie.”

lisa-park-8

“Ik ben erachter gekomen dat ik me erg kwetsbaar voel tijdens een optreden voor publiek. Elke keer dat ik dit optreden doe, krijg ik het gevoel dat ik mijn angsten aan het overwinnen ben. Daardoor krijg ik steeds meer controle.” Toch merkt ze wel wat de toeschouwers van haar optredens vinden. “Tijdens mijn optredens laat ik de emoties tot me komen. Het ironische is dat ik deze installatie maakte om mezelf te kalmeren en mezelf meer bewust te maken, dus het was mijn bedoeling om het water tot rust te brengen. Maar bij optredens merk ik dat de mensen het water willen zien vibreren. Het gebeurt wel eens dat het water zo weinig beweegt dat mensen zich af gaan vragen of de installatie wel werkt.”

Voor meer informatie over Lisa Park haar werk, bezoek haar website.

Dit stuk werd geschreven en van foto’s voorzien door Eva Oosterveld, oprichter van het blog FormuleKunst.

Volgende bericht: Bird of Prey: vlieg als een vogel over het wegdek