Sony Ericsson Xperia X8 nu beschikbaar

Het toestel is al een tijdje bekend, maar nu is hij dan ook eindelijk in de winkels beschikbaar; de Sony Ericsson Xperia X8. Dit melkwitte toestel is Sony Ericsson’s nieuwste poging om een goede middenweg te vinden tussen de grote, dure smartphones en de wat saaiere en kleinere feature phones.

Met een lengte van 99mm, een breedte van 54mm en een dikte van 15mm is de Sony Ericsson Xperia X8 een speels toestel om te zien. Dit karakter wordt nog eens extra geaccentueerd door de verwisselbare achterkant, die vervangen kan worden door een achterkantje met een leuk kleurverloop. De kleuren zilver, blauw en roze zijn inmiddels al gesignaleerd. Met een gewicht van slechts 104 gram is de X8 is het apparaat niet al te zwaar, dus al met al is het een goede smartphone voor in de broekzak.

Het touchscreen van drie inch is niet opvallend groot, maar is wel groot genoeg om de boel comfortabel mee te bedienen. Dit mede dankzij de capacitieve touch-techniek, die het mogelijk maakt het toestel te bedienen zonder hard op het scherm te hoeven drukken. Om het besturen van het toestel nog iets gemakkelijker te maken, heeft Sony Ericsson een zogenaamde vierhoeksbediening ingebouwd; in iedere hoek van het homescreen vind je een snelkoppeling, die je met een enkele ‘touch’ naar een van je favoriete programma’s brengt. Deze functionaliteit werd door Sony Ericsson eerder al met succes op de X10 Mini geïmplementeerd.

Een nadeel van de X8 is het besturingssysteem. De Sony Ericsson Xperia X8 draait op het intussen sterk verouderde Android 1.6 en loopt daarmee behoorlijk achter de muziek aan. De interface doet hierdoor wat ouderwets aan en veel functies (waaronder het volledige kleurenpalet van 16 miljoen kleuren) die we van de nieuwere Android-versies gewend zijn, ontbreken dan ook helaas. Sony Ericsson heeft echter beloofd bezig te zijn met een update naar 2.1 (Eclair), al is het gezien Sony Ericsson’s reputatie op dit gebied  maar de vraag wanneer deze update de consument bereikt.

Dankzij de vele functionaliteiten (snel 3G-internet, WiFI, 3MPixel camera, 600mHz processor en zelfs GPS) heb je met de X8 toch veel waar voor je geld. De Xperia X8 is bij diverse providers gratis verkrijgbaar in combinatie met een abonnement. Los kost het toestel rond de €200 en voor dat bedrag kun je gezien de uitgebreide mogelijkheden niet tobben. Al met al een perfect toestel voor mensen die wel een smartphone willen, maar geen zin hebben in een duur abonnement of een uitgave van honderden euro’s.

Volgende bericht: Fujitsu onthult dual-screen smartphone