Wetenschappers maken wolken met laser

Zoals je misschien wel weet worden er regelmatig zilverjodide gebruikt om wolken in de lucht te creƫren, en zo regen uit te lokken. Deze techniek is echter behoorlijk controversieel. Een stel Duitse wetenschappers komt nu met een nieuwe technologie om hetzelfde resultaat te bewerkstelligen: men schiet een speciale laserstraal de lucht in die ook wolken doet verschijnen.

De wetenschappers hebben al meerdere tests gedaan, zowel in als buiten een laboratorium, en de eerste resultaten zijn veelbelovend. “Kasparians team sent pulses into the autumn sky, focussed 60 metres up. Nothing could be seen with the naked eye, but weather LIDAR, which uses lasers to measuring light scattering in the atmosphere, confirmed that the density and size of water droplets spiked when the laser was fired.”

Zullen we in de toekomst dan eindelijk het weer kunnen beheersen of zouden we dat eigenlijk niet moeten willen? Bekijk hieronder een bijzonder artistiek filmpje van het project en lees meer op NewScientist.com.

Volgende bericht: Kanon schiet cakejes in slow-motion