Aansluiten van apparatuur in de keuken

In de keuken van tegenwoordig wordt een groot aantal verschillende apparaten gebruikt, die stuk voor stuk steeds krachtiger worden en dus meer stroom vragen. Tevens geldt dat de elektra bij jou thuis goed moet zijn geïnstalleerd om de belasting door de apparaten in de keuken aan te kunnen: iedereen kent het fenomeen van een stop in de meterkast die doorslaat op het moment dat de oven, de vaatwasser en de waterkoker tegelijk worden aangezet.

Nu veel mensen overstappen op het koken op inductie – een belangrijke stap in de richting van een verminderd verbruik van gas – geldt het bovenstaande des te meer. Zo heeft menig inductiesysteem bijvoorbeeld specifieke eisen op het gebied van de elektra in huis. Al met al is er in de moderne keuken sprake van een grote vraag aan stroom. Dit vereist de nodige veiligheid op het gebied van de installatie van jouw elektra, waarvan we een aantal aspecten zullen toelichten.

Apparatuur voor de keuken op een aparte groep

Per groep in de groepenkast is een bepaalde maximale belasting mogelijk: daarom is het van belang om verschillende groepen te gebruiken. Een vaatwasser moet aangesloten worden op een aparte groep, en een inductiesysteem soms zelf op meerdere groepen. Hoeveel groepen je nodig hebt voor de keuken is dus afhankelijk van het aantal en het soort apparaten wat je gaat aansluiten.

Zo is er bijvoorbeeld de aardlekschakelaar, die ervoor zorgt dat de spanning uitgeschakeld wordt op het moment dat er lekstroom optreedt. Op één aardlekschakelaar mogen maximaal vier groepen aangesloten worden. Daarnaast geldt er ook nog een minimum van twee aardlekschakelaars in een groepenkast.

Speciale groepenkast componenten voor de keuken

Naast het feit dat je moet letten op het aantal groepen dat je nodig hebt en of er voldoende aardlekschakelaars aanwezig zijn, zijn er ook nog aparte groepenkast componenten voor sommige apparaten in de keuken. Bij Elektramat zijn alle benodigdheden voor een groepenkast verkrijgbaar. Zoals we al eerder vermeld hebben moet de vaatwasser op een aparte groep aangesloten worden. Maar om een kookplaat of elektrisch fornuis aan te sluiten heb je bijvoorbeeld een of meerdere fornuisgroepen nodig.

Je kunt dus met een gerust hart alle apparatuur aansluiten die jij graag in je keuken wilt gebruiken. Het is enkel belangrijk dat je zorgt dat je de groepenkast hierop ingericht hebt. Als het gaat om elektra kun je immers niet voorzichtig genoeg zijn.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Elektramat.

Volgende bericht: BionicSwift: een overtuigende robotvogel die autonoom kan vliegen