Is het mogelijk om betalingen te doen zonder dat hier een bank een rol in speelt? En waarom zou je dat willen, of waarom zou dat nodig zijn? Het heeft voordelen om buiten het bestaande bancaire systeem te opereren, maar er zijn ook een aantal nadelen, zo blijkt.
Van ruilhandel naar pinpas
Vroeger bestond er helemaal geen geld. We ‘kochten’ goederen en diensten door ruilhandel te bedrijven. Als je bijvoorbeeld een brood nodig had, dan ging je naar de bakker. Hier rekende je niet met geld af, maar met iets dat de bakker goed kon gebruiken. Een paard, bijvoorbeeld, of een deel ervan. Had de bakker vlees om te eten, en jij een brood. Handig, toch?
Niet echt. Want er ontstond nogal eens discussie over de waarde van bepaalde goederen. Is een paard net zo veel waard als een koe? En wat doet een bakker als er vijf mensen achter elkaar een brood tegen een stuk vlees willen ruilen? Op een bepaald moment heeft hij wel genoeg vlees en zou de bakker misschien liever melk of groente krijgen. Ook mensen met beroepen die lastig in waarde zijn uit te drukken hebben in dit systeem een probleem. Als een dokter vlees nodig heeft, kan hij niet anders dan wachten tot zich een patiënt aandient die dat kan bieden. Zelf naar een slager stappen en een medisch onderzoek aanbieden terwijl de beste man helemaal geen klachten heeft, dat gaat niet werken.
Daarom is er ooit besloten om een munt in te voeren, zodat producten en diensten voortaan indirect geruild konden worden. Je betaalt geld voor een product dat je wilt, waarvan de ontvanger weer iets kan kopen dat hij nodig heeft.
De rol van de banken
Om al dat geld netjes te bewaren en om ervoor te zorgen dat mensen elkaar geld kunnen betalen zonder het in handen te hoeven hebben, zijn er banken. Maar er zijn meer manieren om elkaar te betalen, die zonder bank werken. Crypto currency zijn virtuele munten die via een eigen systeem worden verhandeld. Zij hebben hun eigen waarde, waarbij bijvoorbeeld de waarde bitcoin anders kan zijn dan die van een andere cryptomunt.
Het systeem is nog volop in ontwikkeling, maar wordt wel op steeds meer plekken gebruikt. Er zijn zelfs grote winkels waar je ermee kunt afrekenen. Het voordeel is dat een transactie veel sneller verloopt, doordat er geen centraal punt is waar de transactie plaats moet vinden. Ook betaal je geen kosten meer voor de diensten van je bank. Nadelen? Het systeem is relatief jong en je cryptogeld wordt nog niet overal geaccepteerd. Toch zien experts er een grote toekomst in, dus het is verstandig de ontwikkelingen goed te volgen.
Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met Litebit.