De meest energieslurpende apparaten in huis

Het is geen verrassing dat we als Nederlanders grote hoeveelheden stroom verbruiken: de toenemende hoeveelheid elektrische apparaten in huis moet immers van energie worden voorzien. Uit recent onderzoek is gebleken dat het gemiddelde huishouden maar liefst 2.500 kilowattuur per jaar verbruikt.

Kosten van elektriciteit

Ondanks dat de energieprijzen de afgelopen jaren gedaald zijn, levert dat een flinke kostenpost op: een gemiddeld huishouden betaalt grofweg 50 euro per maand aan stroom. Er zijn verschillende manieren om op deze kosten te besparen: aanbieders van energie vergelijken om een lager tarief te vinden, minder gebruik te maken van elektrische apparaten of zuinigere apparaten aan te schaffen. Daarom is het zinvol om te onderzoeken welke apparaten in huis overmatig gebruik maken van elektriciteit.

Energieslurpers

In woningen zijn er een aantal apparaten die voor hoge kosten zorgen. Vooral de elektrische boiler is met een gemiddelde kostenpost van 400 euro per jaar een behoorlijk boosdoener, evenals het aquarium, dat dankzij de verlichting en een continu draaiende pomp goed is voor meer dan 200 euro per jaar. Verder zijn de wasmachine en de wasdroger een aanslag op je portemonnee, met de gemiddelde energiekosten van meer dan 80 euro per jaar. Tenslotte zijn er in de keuken een aantal energieslurpers te vinden: denk aan de koelkast, de inductiekookplaat en de vriezer, per stuk goed voor zo’n 50 euro per jaar.

Besparen

Om te besparen op de kosten van elektriciteit is het dus vooral slim om minder of minder intensief gebruik te maken van je apparaten: zet de wasdroger wat minder vaak aan, stel de koelkast in op een lagere stand en doe het aquarium de deur uit. Ook het aanschaffen van nieuwe, zuinigere apparaten kan schelen: het is mogelijk om de koop van een vaatwasser of een wasmachine met een A++ label al in een aantal jaren terug te verdienen, vooral als je nog van een ouderwets apparaat gebruikmaakt.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Independer.

Volgende bericht: Nicobo: een robotkat voor mensen met een kattenallergie