Het 5G-netwerk: de stand van zaken in Nederland

Over het 5G-netwerk is de afgelopen jaren veel gezegd: waar de meesten het prettig vinden om sneller en stabieler internet te hebben op hun smartphones en tablets, hadden anderen 5G liever niet in Nederland gezien. Inmiddels zijn de verschillende providers hard aan het werk om 5G overal in ons land uit te rollen. Het maakt dat je in grote delen van Nederland al gebruik kunt maken van dit verbeterde netwerk. 5G staat voor de 5e generatie van mobiel internet, logischerwijs de opvolger van 4G.

Geschikte telefoon voor het 5G-netwerk

Houd er rekening mee dat niet ieder apparaat in staat is om gebruik te maken van het 5G-netwerk. Toestellen moeten de frequentie van het 5G-netwerk kunnen verwerken om van de hogere internetsnelheid te kunnen profiteren. Een voorbeeld van zo’n telefoon is de iPhone 12, die halverwege oktober van het vorige jaar geïntroduceerd werd. Ook de Samsung Galaxy S21 van januari van dit jaar beschikt over de specificaties om van 5G gebruik te kunnen maken. Bestel de Samsung S21 met 5G om klaar te zijn voor de toekomst. Het toestel zorgt ervoor dat je razendsnel internet kunt gebruiken, zodat je sneller en efficiënter met je smartphone aan de slag kunt gaan.

Voordelen van het 5G-netwerk in Nederland

In de basis biedt het 5G-netwerk twee voordelen aan consumenten. Allereerst zal de internetverbinding op je telefoon aanzienlijk sneller zijn. Je herinnert je wellicht nog de overgang van het 3G-netwerk naar het 4G-netwerk. De 4e generatie van mobiel internet was aanmerkelijk sneller dan de 3e generatie. Het verschil tussen het 4G- en 5G-netwerk is kleiner, maar toch zul je merken dat het mobiele internetverkeer soepeler verloopt. Een ander voordeel van het 5G-netwerk is het feit dat er meer apparaten op hetzelfde moment aangesloten kunnen worden, wat voor een veel kleine kans op overbelasting van het net zorgt. Vooral bij grote evenementen zoals festivals gebeurde dit regelmatig, maar met de komst van 5G zal dit minder vaak voorkomen.

Geleidelijke uitrol over Nederland

De bestaande zendmasten in Nederland zijn niet voldoende toereikend om heel het land van 5G-internet te voorzien, wat betekent dat er veel extra zendmasten geplaatst moeten worden. Hier is men halverwege 2020 al aan begonnen. Inmiddels is het op verschillende plekken in Nederland mogelijk om gebruik te maken van het netwerk, mits je natuurlijk een toestel hebt dat 5G ondersteunt. Op de dekkingskaarten van de verschillende providers is te zien of het 5G-netwerk al beschikbaar is in jouw regio.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Vodafone.

Volgende bericht: Volvo’s Assisted Docking maakt het aanmeren van een boot kinderspel