Internettip: let op de te verwachten internetsnelheid (adv)

Internet kan niet snel genoeg zijn, maar helaas heeft niet iedereen de beschikking over een razendsnelle glasvezelverbinding naar zijn huis. Daarnaast is dat vaak niet de goedkoopste optie. Hoe kies je nu de optimale internetverbinding met de hoogste snelheid tegen de laatste prijs? Internetvergelijker Breedbandwinkel.nl heeft de gouden tip voor je!

ADSL, VDSL, glasvezel of toch kabel?

Internet vergelijken wordt een stuk eenvoudiger als je het verschil kent tussen de verschillende technieken. Er komen in je huis als het goed is twee lijnen binnen: een telefoonlijn en een tv-kabel. Over de telefoonlijn bieden meerdere providers ADSL en VDSL internet aan. Over de tv-kabel levert altijd maar één provider, dit kan bijvoorbeeld Ziggo, Caiway of Delta zijn. Heb je geluk, dan ligt er ook nog een glasvezel naar je huis. Hierop leveren ook meerdere providers.

Glasvezel is op het moment de snelste verbinding, met als extra voordeel dat je uploadsnelheid gelijk is aan de downloadsnelheid. Je verstuurt dus net zo snel je bestanden als dat je ze kunt downloaden. Kabelinternet is een goede tweede, met als voordeel dat je standaard de basis tv-zenders er (digitaal) bij krijgt.

Veel consumenten kiezen echter voor VDSL internet, dit is een stuk goedkoper dan kabel of glasvezel en er is zat keuze uit providers, maar kent wel een belangrijk nadeel. Woon je te ver van je wijkcentrale of straatkast of is de (vaak oude) koperkabel van slechte kwaliteit, dan kan de snelheid en stabiliteit van je verbinding snel afnemen.

Werkelijke internetsnelheid

Sinds dit jaar zijn providers verplicht een te verwachten snelheid op te geven voordat het contract wordt afgesloten. Gelukkig maar, want tot nu toe kwam je vaak voor een verrassing te staan door bijvoorbeeld 100Mb VDSL te bestellen, maar uiteindelijk maar 50Mb geleverd te krijgen. De postcodecheck op Breedbandwinkel.nl houdt hier rekening mee. Vul je je postcode en huisnummer in, dan zie je direct per abonnement de te verwachten internetsnelheid. Dit wordt berekend op basis van informatie vanuit de providers en netwerken. Op die manier zie je exact wat haalbaar is en of het dus wel zin heeft om voor een ‘100Mb’ abonnement of meer te gaan.

Hou daarnaast rekening met hoe je je internet binnenshuis inricht. Gebruik je alleen maar Wifi, dan heb je niet heel veel aan een supersnelle verbinding: de snelheid van Wifi neemt snel af binnenshuis door muren en verdiepingen. Voor de beste verbinding sluit je je PC, TV, of gameconsole altijd bedraad aan, dit is veel sneller dan draadloos.

Volgende bericht: Deze robot gebruikt AI om op zoek te gaan naar Wally