Led verlichting: ideaal qua stijl, sfeer en energiebesparing (adv)

Led verlichting is tegenwoordig meer dan prominent aanwezig in de design- en interieurbranche: eigenlijk is dergelijke verlichting niet meer weg te denken. Veel bijzondere ruimtes hebben hun uitstraling mede te danken aan de dynamische en opgeruimde effecten van leds. De kleine lampjes en spotjes bieden interieurontwerpers talloze mogelijkheden: led verlichting biedt altijd een optie voor de gewenste effecten en karaktereigenschappen.

Wat zijn de voordelen van led verlichting?

De afkorting staat voor Light Emitting Diode, een verlichtingssysteem met talloze voordelen. Led lampen hebben zich in de loop der jaren op alle gebieden sterk ontwikkeld. Zo werd de kleurintensiteit uitgebreid en werd de mogelijkheid om licht te dimmen ingebouwd, met maatwerk als doel voor ogen. Ook op het gebied van de stralingshoek heeft de techniek grote ontwikkelingen doorgemaakt.

We zetten de meest voor de hand liggende voordelen op een rij:

  • Energiezuinig: flink energiezuiniger ten opzichte van halogeen- en gloeilampen
  • Duurzaam: een tot 10 keer langere levensduur ten opzichte van andere verlichtingssystemen
  • Veilig: er wordt geen warmte gedistribueerd waardoor ze veiliger zijn. De kans op brandgevaar is niet meer aanwezig
  • Milieuvriendelijk: er worden geen chemicaliën in verwerkt
  • Schokbestendig: schokbestendiger ten opzichte van halogeen inbouwspots. Dit maakt het mogelijk om er overheen te lopen of met zware voertuigen erop te rijden
  • Stijlvol: sfeervolle en stijlvolle lichteffecten met ontelbare decoratiemogelijkheden

Wat zijn de nadelen?

Eigenlijk zijn de meeste nadelen in de loop der jaren netjes weggewerkt. In principe zou je kunnen stellen dat de aanschafprijs het enige nadeel is. Maar dit “nadeel” bij led verlichting kopen wordt ruimschoots gecompenseerd door de vele voordelen die deze lampen met zich meebrengen.

Enkele bijzondere toepassingen

MR16 led lampen: deze lampen zijn geschikt voor het belichten van kunstobjecten, accentverlichting voor in de woonkamer of wanneer je voldoende licht in de keuken nodig hebt.

Led buislampen: mensen die van antieke meubelen houden en liefhebber zijn van de vintage buislampjes uit de jaren ’60 en ’70, stellen de komst van het nieuwe buislampje zeer op prijs. Als je op zoek bent naar een goede vervanger van de oude Philips Philinea buislampje, dan is deze energiezuinige buislamp de beste keuze. Die passen prima in de houder van een Philips Philinea lamp. Je hoeft dus niets aan de bestaande aansluiting te veranderen.

Led bouwlampen: deze lampen zijn uitermate geschikt voor mensen die regelmatig klussen of op professioneel niveau kluswerkzaamheden verrichten. Dit nieuwste type bouwlamp is ideaal om wat meer licht op de klus te laten schijnen. Deze lampen zijn uiteraard energiezuinig en duurzaam. Daarnaast zijn ze vaak goed beschermd tegen stoffige en vochtige ruimtes. Bovendien heb je dit type bouwlampen tevens met een accu. Ideaal wanneer je geen elektriciteitsaansluiting hebt.

Volgende bericht: Nieuw type 3D-printer gebruikt licht om objecten te creëren