De markt van smartphones is aan het veranderen: toestellen worden steeds krachtiger en blijven dus langer volstaan voor gemiddeld dagelijks gebruik. Een smartphone die twee jaar geleden is aangeschaft kan met een kleine beurt zo weer een paar jaar mee. Menig smartphone-aanbieder anno 2019 heeft dan ook moeite om ouderwets grote hoeveelheden toestellen te verschepen. Vandaar ook de hogere toestelprijzen van merken als Apple en Samsung, die toch graag evenveel winst willen blijven behalen als voorheen.
Een interessant gevolg van de snellere smartphone is het feit dat ook refurbished toestellen steeds aantrekkelijker worden. Je betaalt een stuk minder voor een smartphone die zeer uitgebreid is nagekeken en getest, en over het algemeen is voorzien van relevante verse onderdelen zoals een nieuwe accu. Ook de buitenkant wordt onder handen genomen en weer mooi gepolijst. Je betaalt daardoor aanzienlijk minder, maar beschikt desalniettemin over een uitstekend toestel.
Een ander belangrijk voordeel van een refurbished model is de aanzienlijk kleinere ecologische voetafdruk: ieder nieuw gefabriceerd toestel is verantwoordelijk voor grote hoeveelheden CO2 en andere nadelige effecten. Denk daarbij aan de hoge milieukosten van het ingewikkelde productieproces en de grootschalige verscheping van grondstoffen en materiaal. Door een gebruikt toestel te nemen draag je dus een steentje bij aan een duurzamere wereld.
Met name de markt voor opgeknapte iPhones is gezien de traditioneel hoge prijzen van de toestellen uit Cupertino interessant. Zo is er bijvoorbeeld een refurbished iPhone 8 verkrijgbaar, die gewoon worden geleverd inclusief oplader, audiojack-converter, oortjes en een USB-kabel. Een refurbished toestel is al met al helemaal geen slecht idee.
Dit artikel is geschreven in opdracht van Telefoondiscounter.