Samsung of iPhone, welk merk past er bij jou? – ADV

Het zijn de toppers onder smartphones: toestellen van Samsung en iPhones van Apple. Designs die de laatste trends volgen, camera’s met de kwaliteit van compactcamera’s en keuze uit verschillende opties. Wij helpen je kiezen, want gelukkig zijn er genoeg verschillen tussen een Samsung-toestel en een iPhone.

Voordelen van een Samsung

Een Samsung-smartphone draait op Android, het besturingssysteem voor mobiele apparaten van Google. Met dit OS pas je jouw telefoon naar eigen wensen aan. Of het nou de premium Samsung Galaxy S9 of de betaalbare Galaxy A6 is: bij Samsung kun je rekenen op de volgende drie voordelen.

Voordeel 1: voor welk Android-uiterlijk ga jij?

Samsung-telefoons gebruiken de Android-interface die de Zuid-Koreaanse fabrikant zelf ontwikkelt. Met zo’n interface krijgt het besturingssysteem een ander uiterlijk, zodat Samsung zijn telefoons kan onderscheiden van Android-telefoons van andere fabrikanten.

Het mooie is: dit uiterlijk kun je zelf aanpassen. Installeer via de Play Store een launcher, want hiermee pas je het uiterlijk van Android aan. Onder andere het startscherm, de menu’s en de icoontjes zien er dan anders uit. Je geeft op die manier jouw telefoon het uiterlijk dat bij je past, waardoor je Samsung er meteen anders uitziet dan andere toestellen. Een optie die we kunnen aanraden is de Pixel-launcher van Google. Deze verbruikt weinig energie en daardoor is jouw toestel extra snel.

Voordeel 2: de beste displays

Wil je onderweg in de hoogste kwaliteit video’s, films en series bekijken? En moeten spelletjes er zo realistisch mogelijk uitzien? Dan ben je bij Samsung aan het juiste adres, want volgens de onafhankelijke vergelijkdienst DisplayMate hebben deze telefoons de beste schermen. Dit komt omdat de fabrikant pionier is op het gebied van OLED-schermen in smartphones.

OLED-displays hebben een hogere helderheid, fellere kleurweergave en een hoger contrast dan LCD-schermen, een displaytechnologie die veel andere fabrikanten voor hun telefoons hanteren. Samsung heeft de OLED-schermtechnologie geperfectioneerd, waardoor video’s en spelletjes levendiger ogen dan op andere telefoonschermen.

Voordeel 3: goede camera’s

Voor het maken van foto’s en video’s zit je ook goed bij Samsung. De telefoons hebben misschien niet altijd de meeste megapixels, maar nieuwe Samsung telefoons als de Galaxy S9, S9+ en Note9 hebben wél een grote camerasensor. Zo’n grotere sensor ziet meer details en registreert kleuren beter dan een camera met een minder grote sensor.

Selfies schieten in de schemering? Ook dat is een Samsung op het lijf geschreven. De drie genoemde Samsungs hebben een variabel diafragma. Het diafragma is de lensopening en bepaalt hoeveel licht er op de sensor valt. Met een variabel diafragma kun je de lensopening wijder of nauwer instellen. Bij minder licht zorgt een wijdere lensopening ervoor dat je ook onder donkere omstandigheden mooie, scherpe en detailrijke foto’s schiet. De lens vangt namelijk meer licht op en dus is een foto helderder dan met een nauwere lensopening.

Voordelen van een iPhone

Apple is de grote concurrent van Samsung: met zijn iPhones is het van oudsher dé smartphonepionier. iOS speelt hierbij een belangrijke rol. iOS kwam in 2007 tegelijkertijd met de eerste iPhone uit en zorgde er toen voor dat je geen halve techneut meer hoefde te zijn om je smartphone te gebruiken. Ook nu zijn Apple-telefoons nog heel makkelijk in het gebruik.

Voordeel 1: praktische, opgeruimde interface

Zoek je een telefoon met een snel besturingssysteem dat eenvoudig makkelijk werkt? Ga dan gerust voor een iPhone. iOS is namelijk heel opgeruimd en overzichtelijk. Oké, je hebt wat minder aanpassingsmogelijkheden dan met Android, maar Apple is van mening dat gebruiksvriendelijkheid voorop staat. Ook als niet-techfreak ben je snel wegwijs in alle functies en mogelijkheden van je iPhone.

Voordeel 2: zuinig én snel

iPhones zijn niet alleen supersnel, ze zijn ook zuinig. Omdat Apple naast de iPhone ook iOS ontwikkelt, werken de telefoon en het besturingssysteem perfect samen. Het resultaat? Apps die snel opstarten, een telefoon die niet hapert en een batterij die lang meegaat.

iOS krijgt elk jaar een grote update. De laatste, iOS 12, zorgt er onder andere voor dat je apps tot 40 procent sneller opstarten. Ook als je een iPhone 6 uit 2014 hebt. Een fijne gedachte als je voor een iets oudere iPhone gaat.

Voordeel 3: modern en klassiek design

Wat betreft het design valt er met de iPhone ook wat te kiezen. Je kunt gaan voor een traditioneel ontwerp met dikke randen of juist een randloos exemplaar. Over smaak valt niet te twisten: ga je voor het tijdloze ontwerp van bijvoorbeeld de iPhone 7 of iPhone 8 of ben je straks helemaal on trend met de iPhone X of iPhone Xs?

Bixby versus Siri

Kiezen tussen een Samsung of iPhone is ook kiezen tussen Bixby of Siri, de slimme assistenten van Samsung en Apple. Via de microfoon in jouw telefoon kun je tegen ze praten en ze opdrachten geven. Met zowel Bixby als Siri kun je iemand bellen door de assistent dat ‘gewoon’ even te vragen.

Ze hebben allebei hun sterke punten. Bixby herkent objecten via de camera-app: ideaal als je iemand met een mooie jas ziet lopen. Richt je camera op de jas en Bixby zoekt ‘m op. Siri heeft weer andere kwaliteiten. De ‘Opdrachten’-app is een handige. Hiermee koppel je acties op je iPhone aan een spraakopdracht. Zeg je bijvoorbeeld ‘ik ga slapen’? Dan zet Siri de wekker aan, je telefoon op niet storen en schakelt hij de slimme kachel thuis uit. Omdat jij dat van tevoren zo hebt ingesteld.

Samsungs en iPhones hebben ieder hun eigen unieke voordelen. Met een Samsung heb je meer personalisatiemogelijkheden, een mooi scherm en maak je goede foto’s. En dat geldt ook als je geen vermogen wil uitgeven aan een telefoon, want een midranger als de Galaxy A8 heeft dit ook allemaal in zijn mars.

Bij een iPhone kun je rekenen op een overzichtelijk besturingssysteem dat zowel snel als zuinig is. Ook heb je keuze tussen twee totaal verschillende designs. En het mooie is: dit geldt ook voor bijvoorbeeld de iPhone 6s of iPhone SE uit 2015, die inmiddels lekker betaalbaar zijn.

Een verkeerde keuze is er niet. De telefoons van Samsung en Apple zijn stuk voor stuk mooi ontworpen, supersnel en zitten boordevol nieuwe technologieën. Meer hulp nodig bij het kiezen van jouw ideale nieuwe smartphone? Ga dan naar smartphones vergelijken.

Volgende bericht: Nieuwe selfie-drone is enorme hit op Kickstarter