Slimme woningen: de vele mogelijkheden

Je zit in een restaurantje in Madrid en je krijgt een melding op je telefoon. In Nederland staat iemand aan de voordeur. Je opent een app en kunt meteen zien om wie het gaat. Het blijkt de pakketbezorger te zijn met jouw bestelling bij een webwinkel. Iets sneller dan verwacht, want je bent morgen pas weer thuis. ‘Zou u het af willen geven bij de buren?’ vraag je de bezorger vanuit Madrid. En het is geregeld. Voor de buren neem je nog een souvenir mee als dank.

Wat zijn slimme woningen?

Dit voorbeeld betreft een slimme deurbel, een van de vele gadgets die je tegenwoordig kunt kopen om het leven efficiënter en makkelijker te maken. Met een goede wifi-verbinding kun je namelijk een flink aantal dagelijkse handelingen automatiseren, ook wanneer je niet thuis bent. Hoe meer van dergelijke gadgets er in huis worden geïnstalleerd, hoe slimmer de woning wordt.

Je verbindt een apparaat in huis met het internet om het via een app op je telefoon te besturen besturen. Je kunt het betreffende apparaat handmatig bedienen, maar er zijn ook veel apparaten die jouw voorkeuren onthouden. Zo weet een slimme thermostaat wat jouw favoriete binnentemperatuur is en maakt een slimme tandenborstel analyses van je gebit. Je kunt het aantal gadgets vrijwel eindeloos uitbreiden. Een greep uit het aanbod: wasmachines, stofzuigers, rolluiken, koffiezetapparaten, thermostaten, lampen, televisies, deurbellen en weegschalen.

 Domotica

Dergelijke gadgets voor in huis worden ‘domotica’ genoemd. Je kunt deze domotica afzonderlijk gebruiken, maar het is ook mogelijk om apparaten aan elkaar te knopen. Een paar voorbeelden van wat je in huis zoal kunt automatiseren:

Slimme verlichting

Je bent op vakantie, maar eventuele inbrekers hoeven natuurlijk niet te weten dat er niemand thuis is. Met slimme verlichting kun je op afstand regelen wanneer je lichten aan- en uitgaan. Je kunt de verlichting in verschillende kamers afzonderlijk instellen op bepaalde tijdstippen. Veel slimme verlichting kun je ook op afstand dimmen of van kleur laten veranderen.

Slimme thermostaat

Als je de deur uitgaat, denk je er misschien niet altijd aan om de verwarming laag te zetten. Met een slimme thermostaat hoef je hier nooit meer aan te denken. De thermostaat zorgt ervoor dat er niet onnodig gestookt wordt als je niet thuis bent. Tevens onthoudt het apparaat hoe lang het duurt voordat jouw favoriete temperatuur is bereikt, zodat jij thuiskomt in een aangename, warme woning. De thermostaat past zich ook nog eens aan de weersomstandigheden aan. De ideale binnenhuistemperatuur wordt automatisch geregeld en jij bespaart ondertussen euro’s op je energierekeningen.

Slimme TV

Een slimme TV of Smart TV staat inmiddels al in veel Nederlandse woonkamers. Ook deze TV maakt verbinding met het internet, zodat jij bijvoorbeeld Netflix kunt streamen en filmpjes op YouTube kunt bekijken.

Slimme koffie

Voor wie niet zo’n ochtendmens is, zijn slimme koffieapparaten misschien nog wel de beste uitvinding. De wekker is een noodzakelijk kwaad, maar de pijn kan wel verzacht worden door de geur van vers gezette koffie. Vanuit je bed geef je het apparaat de opdracht om je favoriete koffie te zetten. De rest gaat verder vanzelf.

Slimme sproeier

Ook de tuin heeft aandacht nodig. Het kan niet de bedoeling zijn om een dorre bedoening aan te treffen als je terugkomt van een paar weken zomervakantie. Via een app stel je de tijdstippen in waarop de sproeiers aan en uit moeten gaan. Om helemaal verzekerd te zijn van een piekfijn verzorgd gazonnetje kun je een slimme sproeier ook nog koppelen met een robotmaaier.

Veilige huizen

Het grote voordeel van deze domotica is dat ze op afstand bediend kunnen worden. Het enige wat je nodig hebt is je telefoon met de bijhorende app en een draadloze verbinding. Buitenshuis kun je dan vaak gebruik maken van een openbaar wifi-netwerk. Houd er echter wel rekening mee dat smart home producten veel informatie verzenden over jouw dagelijkse routines. Het is dan ook niet handig als deze informatie publiek beschikbaar is.

Openbare wifi-netwerken zijn lang niet zo veilig als je zou hopen. Zorg dan ook dat je deze smart home informatie beschermt, net zoals je de voordeur op slot doet. Met een VPN-verbinding kun je erop vertrouwen dat al jouw persoonlijke informatie veilig is. Een externe VPN-server leidt jouw gegevens om via een versleutelde tunnel en codeert ze. Hackers en virussen zijn daardoor kansloos. Probeer het zelf uit met de VPN gratis proefperiode en overtuig jezelf van een veilig en onbezorgd gevoel. In je smart home en op het wereldwijde web.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met PR consultancy

Volgende bericht: De Booger Helmet helpt je om te stoppen met neuspeuteren