In Nederland en Europa gelden er allerlei vrij strikte voorwaarden voor zowel fabrikanten van elektronische apparatuur als voor aanbieders van deze producten, zoals webwinkels. Zo zijn er bijvoorbeeld belangrijke regels op het gebied van gevaarlijke stoffen en productveiligheid. Producten die je laat bezorgen vanuit buiten de EU, zoals bijvoorbeeld vanuit China via sites als AliExpress en Wish, voldoen lang niet altijd aan dergelijke vereisten.
Wat betreft gevaarlijke stoffen geldt bijvoorbeeld dat bepaalde stoffen, waaronder lood en kwik, slechts in hele kleine concentraties in (elektronische) producten aanwezig mogen zijn. Qua productveiligheid geldt dat producten aan de gewone vereisten van een doorsnee consument moeten voldoen. Ook is het belangrijk dat producten door veiligheidstests moeten komen en niet moeten kunnen oververhitten of tot kortsluiting kunnen leiden.
Niet voor niets is er een recent advies van de Consumentenbond om niet bij webshops buiten de Europese Unie te bestellen, aangezien uit tests bleek dat er heel veel producten niet in orde waren. Zodanig veel, dat de bond het voor de zekerheid maar helemaal afraadt om bij sites als AliExpress, Wish, Amazon, Light in the Box en eBay klant te zijn. Zelfs de aanwezigheid van het bekende CE-kwaliteitsmerk op een product biedt geen zekerheid, aangezien er gevallen bekend zijn van bedrijven die het merk onterecht op hun producten zetten.
Je neemt namelijk best wel een risico als er brand uitbreekt door kortsluiting via apparaten die niet goed getest en onveilig zijn. Denk bijvoorbeeld aan de schade aan de inboedel die een potentieel op kortsluiting volgende brand kan veroorzaken. Bijkomend risico is het feit dat een inboedelverzekering over het algemeen niet tot uitkering overgaat als de klant gebruik heeft gemaakt van onveilige producten zonder de juiste keurmerken. Veel verzekeraars sluiten deze schade expliciet uit in hun voorwaarden.
Al met al is het dus vrij onverstandig om elektronische apparatuur te gebruiken die je bestelt bij (te) goedkope webshops die gevestigd zijn buiten de grenzen van Europa. Doe eens gek en koop je elektronica voortaan gewoon bij een Nederlandse winkel. De fysieke winkels zitten sowieso te springen om jouw klandizie, maar ook Nederlandse webshops zijn een betere keuze.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Allianz Direct.