Wat is een VPN en hoe vind ik de beste VPN-dienst?

VPN’s worden steeds belangrijker om onze online privacy en veiligheid te waarborgen. Ze zorgen ervoor dat de data die je over het internet verstuurt wordt versleuteld, terwijl er een ander IP-adres wordt gebruikt om te bewerkstelligen dat je minder gemakkelijk gevolgd kan worden. Hoe zit dat precies en wat is de beste VPN?

Waarschijnlijk heb je al eens gezocht op “wat is een VPN?” en vond je een ingewikkelde technische uitleg. In principe is het juist heel simpel. Een VPN zorgt ervoor dat je met een speciaal netwerk verbindt om met meer privacy en veiliger te surfen. Alle data die je verstuurt om verbinding te maken wordt eerst omgeleid via een tunnel. In deze tunnel wordt de data versleuteld, zodat niemand de gegevens meer kan onderscheppen. Die tunnel staat ook nog eens in het buitenland, waardoor je tijdelijk een ander adres krijgt. Pas aan het eind van de tunnel, dus als de website geladen wordt, wordt de informatie ontsleuteld.

Waarom je IP-adres zo belangrijk is

Jouw IP-adres is belangrijk omdat je er online voetafdrukken mee achterlaat. Vooral adverteerders vinden deze adressen interessant, omdat ze dan weten wie de website heeft bezocht. Ze kunnen zien vanaf welke locatie de website is bezocht, hoe lang de gebruiker er is gebleven en op welke pagina deze heeft doorgeklikt, zodat aan de hand daarvan een marketingprofiel kan worden opgezet. Het IP-adres is een soort huisnummer waarmee je op het internet bekend staat. Je verhuist niet zomaar en je provider geeft je niet zomaar een nieuw IP-adres. Dat betekent dat je er dus voorzichtig mee om moet springen.

De beste VPN vinden

Je doet er goed aan om op zoek te gaan naar maatregelen om jezelf beter te beschermen. Het gebruiken van een VPN is een goede eerste stap. Je vindt de beste VPN door op zoek te gaan naar aanbieders die de beste combinatie bieden tussen snelheid en toegankelijkheid van servers. Natuurlijk is een aanbieder met meer servers in het verre buitenland aantrekkelijker dan een aanbieder met servers in alleen Amerika, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië of het Verenigd Koninkrijk. In deze landen is het namelijk verplicht voor aanbieders om door te geven wie hun klanten zijn en wat ze op het internet doen. Voor VPN-aanbieders met een hoofdkantoor in bijvoorbeeld een EU-land gelden deze regels niet. Daarnaast kun je uiteraard ook kijken naar de prijs en de recensies van anderen: hoe wordt bijvoorbeeld de klantenservice beoordeeld?

Tip: neem een proefabonnement

Als je wilt weten of een aanbieder bij je past, kan het helpen om een proefabonnement te nemen. Je betaalt dan een periode niets, maar kan toch gebruikmaken van alle functies die een aanbieder te bieden heeft. Zo gebruik je bijvoorbeeld de volledige snelheid en zijn er geen limieten. Na een tijdje kun je dan bepalen of de aanbieder bij jouw wensen past en je over wilt stappen op een betaald abonnement. Een proefabonnement geeft namelijk meestal een goede indruk van of een aanbieder aan je eisen voldoet.

Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met VPNdiensten.

Volgende bericht: De nieuwe robots van Samsung helpen je met huishoudelijke klusjes