De nieuwe One Plus: een upgrade waard?

Bijna elke maand komen er weer nieuwe smartphones op de markt, maar lang niet altijd is een nieuw toestel ook daadwerkelijk een noemenswaardige upgrade ten opzichte van zijn voorganger. In dit artikel kijken we daarom naar de specificaties van de OnePlus 9, het oude model, en vergelijken we die met de nieuwste telg van de Oppo-dochter: de OnePlus 10 Pro. Daarbij gaan we in op de volgende factoren: body, display & netwerk, platform & geheugen en de camera.

Body, display & netwerk

De OnePlus 9 weegt 192 gram, terwijl de OnePlus 10 Pro ietsje zwaarder is: 8 gram om precies te zijn. In totaal komt het nieuwe toestel dus uit op 200 gram. Dit verschil is haast niet waarneembaar en zal hoe dan ook na verloop van tijd wennen. Het scherm van de OnePlus 10 Pro is een tikkeltje groter dan dat van zijn voorganger: de OnePlus 9 heeft afmetingen van 160 x 74,2 mm, waarbij de nieuwere versie afmetingen van 163 x 73,9 mm heeft. De nieuwe telefoon is dus iets langer, maar ook iets smaller. De helderheid van het display is iets verhoogd van 1.100 naar 1.300 nits. Beide telefoons zijn uiteraard in staat om verbinding te maken met het 5G-netwerk.

Platform & geheugen

Allebei de telgen in de OnePlus-reeks draaien uiteraard op Android. De oudere versie maakt initieel gebruik van Android 11, maar is te updaten naar Android 12. De OnePlus 10 Pro draait direct op de nieuwste versie van Android 12. Het maximale geheugen dat je onder de motorkap van de oudere versie van de telefoon vindt is 256GB met een RAM-geheugen van 12GB. Bij de OnePlus 10 Pro is dat exact hetzelfde.

Camera

Beide toestellen beschikken over een camera met drie lenzen. Het aantal megapixels van de camera’s van de OnePlus 9 is 48, 50 en 2. Op dit gebied boekt de nieuwe versie van de telefoon winst: de OnePlus 10 Pro beschikt namelijk over camera’s met 48, 50 en 8 megapixels. Of deze verandering ook daadwerkelijk met het blote oog waar te nemen is, moeten we aan de kenners overlaten. Wat in ieder geval zeker is, is dat beide telefoons op dit gebied erg hoog scoren.

Upgraden of niet?

De vraag om wel of niet te upgraden, is niet zo makkelijk met een ja of een nee te beantwoorden. Als je een kapot scherm hebt, of het iPhone-gebrek waarbij de Face ID niet meer werkt, dan is het wellicht raadzaam om voor een reparatie te kiezen. Als je graag mee wilt gaan met de laatste trend, niet wilt achterlopen op je vrienden en je het kunt veroorloven om een nieuw toestel te betalen, dan kies je uiteraard voor de geüpdatete versie.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Fixers.

Volgende bericht: De minuscule, werkende power tools van Enos Camare