De risico’s van smart gadgets en het Internet of Things

Het Internet of Things (IoT) en smart apparaten zijn de wereld aan het veranderen. De omzet van de verkoop van IoT-apparaten is de afgelopen tijd ieder jaar verdubbeld. Er worden veel IoT-machines ontwikkeld voor landbouw, transport en gezondheidszorg, maar ook in huis wordt steeds vaker gebruikgemaakt van de technologie. De momenteel meest populaire consumentenproducten zijn deurbellen, veiligheidscamera’s, slimme sloten, virtuele assistenten, thermostaten en sinds dit jaar ook luchtvervuilingsmonitoren.

Alles op afstand

We vertrouwen deze apparaten met onze saaiste dagelijkse taken, zoals we al decennia onze wasmachines en broodroosters vertrouwen om ons leven gemakkelijker te maken. Alleen deze keer verbinden we alles met een netwerk, zodat we de apparaten op afstand kunnen bedienen en controleren. Is dit allemaal wel veilig of is de gemakzucht nu echt te ver gegaan? En wat kun je doen om het gebruik zo veilig mogelijk te maken?

Risico’s van een onbeveiligde smart home

Het is niet logisch om te geloven dat de Chinese overheid je aan het bespieden is via jouw magnetron. Ook zal een plaatselijke hacker niet erg geïnteresseerd zijn om te weten hoeveel kruimeltjes in het opvangbakje van je te dure broodrooster zitten, hoe vaak je kat gebruik heeft gemaakt van de kattenbak of hoeveel stappen je hebt gemaakt met je slimme slippers. En ja, dit zijn allemaal daadwerkelijk apparaten die je kunt kopen en aan je netwerk kunt verbinden.

Hackers en pottenkijkers kunnen heel weinig met deze informatie, maar het probleem zit in het feit dat je ze aan hetzelfde netwerk aansluit waaraan je ook je slimme sloten en beveiligingscamera’s hebt verbonden. Al je beveiligingsapparaten zijn waarschijnlijk duurdere IoT apparaten die voldoen aan veiligheidsstandaards en erg moeilijk te hacken zijn. Daarom maken criminelen gebruik van onbeveiligde apparaten om toegang tot je netwerk te krijgen.

Stappen om je smart home te beveiligen

  • Koop alleen betrouwbare merken met een veiligheidskeurmerk. Het kan heel leuk lijken om zelf goedkope merkloze gadgets te bestellen vanuit China, maar goedkope (en nutteloze) gadgets hebben vaak geen veiligheidsfuncties.
  • Maak gebruik van de instellingen om het wachtwoord en gebruikersnaam te wijzigen, zodat het apparaat niet gemakkelijk te hacken is.
  • Update de software van alle apparaten. Als een apparaat een nieuwe versie van de software uitbrengt, kunnen hackers deze vergelijken met de oude versie en gemakkelijk zien wat de zwakke punten van oudere versies zijn. Zo worden alle apparaten met verouderde software een nog eenvoudiger doelwit.
  • Zet apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt. Zonder netwerk of signaal kunnen ze namelijk niet worden gehackt.
  • Communiceer niet met je thuisnetwerk terwijl je verbonden bent met openbare wifi. Maak altijd gebruik van je mobiele data of een VPN wanneer je op afstand met je thuisnetwerk verbindt.
  • Installeer een VPN op je router om je hele thuisnetwerk met alle apparaten ineens te beveiligen.

Goede VPN-diensten bieden een VPN aan die je direct op je router kunt installeren of verkopen kant-en-klare, voorgeconfigureerde routers met een VPN. Zo kun je alles wat verbonden wordt aan die router in één keer beschermen.

Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met VPNdiensten.nl.

Volgende bericht: Tavar: modulaire, magnetische meubels