De voordelen van een slimme thermostaat

De hoge energieprijzen van het moment dwingen mensen ertoe om als de wiedeweerga hun huis te verduurzamen, bijvoorbeeld met eenvoudige ingrepen als radiatorfolie en isolatiemateriaal. Ook een nieuwe thermostaat kan een handje helpen bij het verlagen van de energierekening: de slimme thermostaten van het moment kunnen er onder meer voor zorgen dat je flink minder gas verbruikt.

Het voorkomen van verspilling

Een slimme thermostaat is met het internet verbonden en daardoor op afstand te bedienen met je smartphone, tablet of laptop. Als je dus vergeten bent de verwarming thuis uit te zetten terwijl je bij vrienden zit of op vakantie bent, dan zet je de temperatuur op afstand met een druk op de knop lager. Ook beschikken moderne thermostaten over allerlei handige functies, zoals het registreren van bewegingen in huis en het uitschakelen van de verwarming als je niet thuis bent. Op deze manier verbruik je aanzienlijk minder energie dan met een traditioneel exemplaar.

Leren van je gedrag

De meeste nieuwe thermostaten zijn in staat om de meterstanden van je slimme meter uit te lezen. Door het gasverbruik over een dag te visualiseren krijg je een veel beter inzicht in de momenten waarop je veel energie verbruikt. Je zou zomaar eens kunnen schrikken van de hoge kosten van een lange douchesessie, waardoor je misschien in het vervolg wat minder lang zult douchen.

Alleen stoken waar het nodig is

Ook prettig is de mogelijkheid om kamers apart te verwarmen: ‘s ochtends wordt de badkamer even opgestookt, overdag zorgt de slimme thermostaat ervoor dat de woonkamer en het thuiskantoor warm zijn en ‘s avonds worden alleen de woonkamers en slaapkamers van een aangename temperatuur voorzien. Dat kan flink schelen ten opzichte van het alternatief met een oude thermostaat: overal in huis de verwarming laten loeien.

Snelle terugverdientijd

De besparing die hierboven benoemd zijn zorgen ervoor dat een slimme thermostaat snel is terugverdiend. Afhankelijk van de prijs van de thermostaat, die varieert van honderd tot een paar honderd euro, en je daling in energieverbruik heb je een slim exemplaar binnen een paar jaar helemaal terugverdiend.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met CVkoopjes.nl.

Volgende bericht: Waar je op moet letten bij de aanschaf van een e-bike