Je huis verduurzamen met een thuisaccu: zo werkt het

De laatste jaren is duurzaam wonen steeds belangrijker geworden. Als we allemaal ons steentje bijdragen, kunnen we milieuvervuiling op een goede manier tegengaan. En nog een bijkomend voordeel: met veel duurzame maatregelen in huis kun je geld besparen. Heb je zonnepanelen? Dan kan het bijvoorbeeld lonen om een thuisaccu aan te schaffen. Hoe het werkt en waarom een thuisaccu het huis verduurzaamt lees je in dit artikel.

Wat doet een thuisaccu?

Een thuisaccu is een batterij met erg grote capaciteit, die je huis enkele uren tot zelfs dagen van stroom kan voorzien. Pas wanneer de accu leeg is, haal je weer stroom van het normale energienet. Op deze manier kan je een stuk minder afhankelijk worden van het net. Thuisaccu’s worden voornamelijk gebruikt in combinatie met zonnepanelen. Je laadt de thuisbatterij dan op met de zonne-energie die je zelf opwekt. Het overschot aan energie dat je opwekt en niet gelijk gebruikt kan je opslaan in de thuisaccu.

Waarom zou je een thuisaccu gebruiken?

Heb jij zonnepanelen? Dan verbruik je zeker in de zomer niet direct alle stroom die je opwekt. Het overschot aan stroom lever je dan terug aan het energienet. De stroom die je verbruikt op het moment dat je zonnepanelen niks opwekken, kan je wegstrepen tegen wat je hebt teruggeleverd. Zo hoef je hier minder voor te betalen.

Let wel op: vanaf 1 januari 2025 wordt deze salderingsregeling mogelijk afgeschaald. Op dat moment ga je dus wél betalen voor de stroom die je gebruikt uit het stroomnet. Het zal dan dus minder voordelig zijn om zonne-energie op te wekken.

Maar niets is minder waar: met het gebruik van een thuisaccu kan je vrijwel onafhankelijk worden van energieleveranciers. Je maakt hierdoor voornamelijk gebruik van je eigen opgewekte energie, doordat je de stroom in een thuisaccu op kan slaan en dus niet terug hoeft te leveren aan het energienet. Je bespaart zo dus een hoop kosten aan energie. Een goede investering voor de toekomst, mocht de salderingsregeling wegvallen.

Wat zijn de risico’s van een thuisaccu?

Als je gebruik maakt van een thuisaccu is het natuurlijk vervelend als hier iets mee misgaat. Als je thuisaccu schade oploopt of niet meer goed werkt kan dat een hoop problemen en kosten opleveren. Om in dat geval hoge kosten te voorkomen, is het handig om te kiezen voor een goede woonverzekering. Een thuisaccu is een duurzame verbetering die vastzit aan de woning en valt daarmee meestal onder een opstalverzekering.

Toekomstgerichte gadget

Een thuisaccu is dus een duurzame gadget om je huis energieneutraal te maken. Zo wordt je minder afhankelijk van het energienet en vermijd je hoge energiekosten.

Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met HiLabel.

Volgende bericht: YouTuber bouwt fiets met rupsbanden in plaats van wielen