Maak je nieuwe woning veilig met deze drie tips

Als je een nieuw huis hebt gekocht kan het verstandig zijn om eens na te gaan wat je kunt doen om je woning veiliger te maken. Op deze manier kun je een veilig gevoel voor jou en je gezin creëren, maar tegelijkertijd ook bezien aan welk onderhoud je nieuwe huis toe is. In dit artikel lees je drie tips om dit te bereiken.

Overweeg een alarmsysteem

Het ultieme veilige gevoel creëer je natuurlijk wanneer je huis beveiligd is met een goede alarminstallatie. Het installeren van een alarmsysteem zorgt er niet alleen voor dat je je veilig voelt, het heeft daarnaast nog meer voordelen. Als inbrekers een geavanceerde alarminstallatie zien zullen ze je huis eerder overslaan. Dit voorkomt inbraakschade en gestolen bezittingen. Daarbij kom je vaak in aanmerking voor een korting op je inboedelverzekering wanneer je huis goed beveiligd is. Je kunt tegenwoordig kiezen voor ‘slimme beveiliging’; je alarminstallatie is dan aangesloten op je smartphone. Zo kun je, wanneer je van huis bent, de camerabeelden makkelijk in de gaten houden. Als je geen behoefte hebt aan camerabeveiliging, kun je kiezen voor bewegingssensoren die registreren wanneer er iemand je huis binnendringt. Ook dan krijg je een melding op je telefoon.

Zorg voor onderhoud van je CV

Iets wat vaak wordt vergeten, en zeker wanneer het om een nieuw exemplaar gaat, is het onderhoud van de CV-installatie. Toch is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er regelmatig onderhoud plaatsvindt aan je CV. Bij geen of te weinig onderhoud kunnen er vervelende storingen ontstaan en is er kans op koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide is een geurloze stof die verstikking kan veroorzaken. Voorkom dit dus door middel van tijdig onderhoud CV ketel. Je kunt een abonnement afsluiten waarbij er regelmatig een monteur het onderhoud aan je CV komt uitvoeren. Deze professional zal nagaan of de waterdruk klopt en of alle onderdelen nog goed werken. Op deze manier worden er op tijd lekkages en waterschade voorkomen. Daarbij kan er door een slecht onderhouden CV-installatie brand ontstaan; ook daarom is regelmatig onderhoud nodig voor een veilige leefomgeving.

Brand en brandschade voorkomen

Naast een slecht onderhouden CV-ketel zijn nog meer manieren waardoor er brand in een woning kan ontstaan. Zo is het ook belangrijk om op tijd je schoorsteen te laten vegen. Jaarlijks vinden er in Nederland zo’n tweeduizend schoorsteenbranden plaats door een verwaarloosde schoorsteen. Dit toont aan hoe belangrijk het is om met regelmaat een schoorsteenveger in te huren. Hij of zij weet precies hoe je het rookkanaal het beste kunt reinigen. Daarnaast zijn er in je woning veel apparaten aanwezig die brand kunnen veroorzaken. Het is bijvoorbeeld belangrijk om regelmatig het stof uit het rooster van je droger te verwijderen. Ook zijn opladers en stekkerdozen vaak oorzaken van brand; zorg dus dat deze niet overbelast zijn en daardoor oververhit raken. Voor een extra veilig gevoel kun je rookmelders ophangen in je huis. Wanneer je dit gedaan hebt is het wel handig om ze maandelijks te checken om erachter te komen of ze correct werken.

Als je bovenstaande tips toepast kun je met een gerust hart genieten van je nieuwe woning!

Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met Univé.

Volgende bericht: ReVolt: een batterijvormige USB-lader voor ouderwetse apparaten