Neem jij een abonnement met toestel of een Sim Only abonnement?

Ga jij voor een abonnement met toestel of voor Sim Only? Wat houden deze twee verschillende abonnementsvormen eigenlijk in en wat zijn de voor- en nadelen? Wij zetten de kenmerken van beide opties voor je op een rijtje, zodat jij de beste keuze voor jezelf kunt maken.

Abonnement met toestel

Bij een mobiel abonnement sluit je een contract af met de provider. Je betaalt voor de nieuwe telefoon en de bundel. Het maandbedrag ligt hierdoor een stuk hoger, maar je kunt ook besluiten om de extra kosten voor de telefoon in één keer te betalen. Meestal hebben de mobiel abonnementen een looptijd van één of twee jaar. Tot die tijd zit je vast aan de telefoon. Na deze periode is het abonnement maandelijks opzegbaar en kun je eventueel weer een nieuwe telefoon uitzoeken. Er zijn diverse bundels beschikbaar die passen bij jouw telefoongebruik.

Voordelen:
– Je hoeft het bedrag van de telefoon niet in één keer te betalen
– Je hebt altijd één van de nieuwste toestellen

Nadelen:
– Als je meer dan €250,- moet bijbetalen voor je telefoon, dan krijg je een BKR-registratie. Dit heeft gevolgen voor de maximale hoogte van je hypotheek
– Je zit één of twee jaar vast aan hetzelfde toestel

Sim Only abonnement

Met Sim Only krijg je geen nieuwe telefoon, maar sluit je alleen een abonnement af met de provider. Dit is ideaal wanneer je nog een goedwerkende telefoon hebt. Wil je toch een nieuw toestel, dan kun je elke telefoon kiezen uit de winkel, mits het om simlockvrij exemplaar gaat. Er wordt een nieuwe simkaart geleverd die je in je eigen telefoon plaatst. Je kunt ermee bellen, sms’en en internetten. Maandelijks betaal je een bepaald bedrag voor je bundel, totdat de looptijd van je abonnement erop zit. Gewoonlijk sluit je een abonnement af voor één of twee jaar. Soms is er ook de optie om het abonnement maandelijks te kunnen opzeggen, waarvoor je per maand een klein bedrag extra betaalt.

Voordelen:
– Je hebt lagere abonnementskosten per maand, omdat er geen nieuwe telefoon bij is inbegrepen.
– Op elk moment kun je kiezen om een nieuwe (simlockvrij) telefoon te kopen.
– Je kunt het abonnement maandelijks opzeggen.

Nadelen:
– Je kunt geen gebruik maken van extra service, zoals een leentoestel.
– Als je meer belt of over je maximum aantal GB verbruik gaat in een maand, dan zijn de kosten buiten de bundel veel hoger dan als je een abonnement zou hebben met toestel.

Conclusie

Doet je telefoon het nog prima, dan is een los abonnement ideaal en goedkoop. Wil je graag het allernieuwste toestel en betaal je liever in gedeeltes, dan is een toestel met abonnement handig. Elk abonnement heeft zijn voor- en nadelen. Kijk dus naar je eigen wensen en kies het abonnement wat bij jou past.

Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met Overstappen.nl.

Volgende bericht: IKEA-handleidingen leggen uit hoe je de perfecte hut bouwt