We schrijven hier al jaren over flexibele schermen, dus we zijn blij verheugd dat de tijd nu is aangebroken om deze technologie in apparaten voor consumenten te kunnen aantreffen. De Galaxy Z Flip van Samsung is een mooi voorbeeld van hoe goed dat kan uitpakken: je beschikt met de smartphone over een groot scherm, dat je na het opvouwen toch gewoon in je broekzak kunt stoppen.
https://www.youtube.com/watch?v=Sx9ibZLwVNE
De Samsung Galaxy Z Flip heeft een 6,7 inch AMOLED display met een hoge resolutie aan de voorzijde en een kleiner 1,1 inch scherm voor het weergeven van notificaties aan de achterzijde. Onder de motorkap vinden we een kwieke Snapdragon 855+, die er in combinatie met 8GB RAM voor zorgt dat het toestel uitstekende snelheden behaalt. Het is mooi on te zien dat Samsung qua specs heel goed bijblijft bij andere toestellen in de high-end Galaxy-reeks.
Op de camera’s is enigszins bezuinigd: zo beschikt de Galaxy Z Flip over twee 12 megapixel camera’s aan de achterzijde (ultra-wide en wide), aangevuld met een 10 megapixel front-facing camera. Daarmee mist bijvoorbeeld een 48 megapixel variant, die we op instapversies als de Samsung Galaxy A51 al wel zien. Prettig voor de audiofielen onder ons: een koptelefoon-aansluiting is gewoon aanwezig. De accu heeft met 3.300 mAh een prima formaat, dat je gemakkelijk een hele dag laat doorkomen zonder op te laden.
De voordelen van een smartphone met een opklapbaar scherm zijn natuurlijk groot: je krijgt meer ruimte voor het display, terwijl de afmetingen klein gehouden kunnen worden. Ook is de horizontale vouw een uitstekende keuze van Samsung, want de vouwbeweging lijkt veel op die van de populaire klaptelefoontjes van weleer. Interessant is verder de Flex Mode van het toestel: door ‘m maar half open te klappen kun je bijvoorbeeld videobellen of een filmpje kijken terwijl een gedeelte van het scherm omhoog steekt.
Toch is er ook een duidelijk nadeel aan een flexibel scherm: zo is een dergelijk klapmechanisme gevoelig voor beschadigingen, ook al heeft Samsung dit tot in den treure getest. De prijs van 1.000+ euro is fors, maar ik kan me zo voorstellen dat menig gadgetliefhebber best bereid is om flink wat te betalen voor de bijzondere technologie van opvouwbare schermen.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met KPN.