Vijf hacks om deze zomer de warmte te trotseren

We hebben de afgelopen weken al een beetje kunnen wennen aan wat ons de komende maanden te wachten staat: de hitte. Al een paar jaar op rij nemen de zomers in Nederland hete vormen aan, met droogte, drinkwatertekorten en temperaturen van soms boven de 40°. De tijd dat je in de zomer naar Zuid-Spanje moet voor het lekkere weer is allang voorbij.

In juli en augustus is het in Nederland meer dan prima resideren – hoewel de meningen daarover vanzelfsprekend verdeeld zijn. Hoe kom je die ongekend warme periode een beetje goed door? Dit zijn vijf gemakkelijke lifehacks die jouw zomer net iets draaglijker maken. En ga je deze zomer ook energie vergelijken? Dit kan je immers veel besparen.

1. Neem een lauwwarm(e) douche of bad

Het nemen van een lauwwarm(e) douche of bad heeft meerdere voordelen. Zo gaan je bloedvaten bij een lauwwarm(e) douche of bad meer openstaan, waardoor het voor je lichaam gemakkelijker wordt om de hitte kwijt te raken. Neem dat bad of die douche dan ook vooral voor het slapengaan, zodat je een wat koelere nacht kunt beleven. En ga ook je energie vergelijken, aangezien dit jou op langere termijn enorm veel kan besparen.

2. Creëer een tunneleffect met ramen en ventilatoren

Heb je twee ventilatoren en twee tegen over elkaar staande ramen? Creëer dan een tunneleffect. De essentie van een ventilator is het verplaatsen van lucht. Zet één ventilator voor het raam om lucht naar binnen te blazen en de andere ventilator bij het andere raam om diezelfde lucht weer naar buiten te blazen. Zo creëer je als het ware een luchtbrug die een koude stroom in de kamer veroorzaakt. Naarmate de tijd vordert heb je ongeveer hetzelfde effect als dat van een mobiele airco, die ook nog eens een stuk vervuilender is.

3. Koel je blikje of flesje drinken sneller af door middel van zout

Een koud drankje is gedurende de hete zomerdagen een must – zolang het overigens maar geen alcohol is. Je drankje in de koelkast of vriezer zetten is een langdurig proces. Pak in plaats daarvan een grote schaal en vul die met zout en ijsblokjes. Zout trekt warmte aan en haalt die warme energie uit je flesje of blikje, waardoor je binnen no-time een heerlijk koel en verfrissend drankje hebt.

4. Gebruik een warmwaterkruik

Hoewel de naam anders doet vermoeden, hoeft een warmwaterkruik uiteraard niet enkel gevuld te worden met warm water. Vul hem in plaats daarvan met ijskoud water en leg hem vervolgens onder je kussen of bij je enkels, voor een aangenaam en verkoelend effect.

5. Accepteer de hitte

De vijfde en misschien wel belangrijkste tip is om de hitte te accepteren. De warme temperaturen zijn er nou eenmaal en daar moet je maar mee zien te dealen. Nederlanders hebben de reputatie om veel over het weer te klagen, maar probeer dat als het zo warm is niet te doen. Bij beklag komt stress vrij, waardoor je hartslag wordt verhoogd en je het dus nog warmer hebt. Blijf koel en probeer op dergelijke dagen niet te veel te ondernemen. Neem bijvoorbeeld tussen 12:00 en 16:00 – de warmste uren van de dag – een siësta zoals ze dat in Spanje ook doen, en je zult zien dat je de hitte de baas zult zijn.

Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met Independer.

Volgende bericht: Gehoorbescherming op de werkplek: waarom het belangrijk is en wat je kunt doen