Standaardisering en automatisering zijn de ideale manieren voor procesoptimalisatie in de industriële automatisering. Toch aarzelen veel bedrijven nog om processen te optimaliseren: want waarom zou je iets veranderen wat goed werkt? In deze blog krijg je vier praktische tips om processen te optimaliseren, zonder dat dit veel tijd en investeringen met zich meebrengt.
Verandering voelt soms als een afscheid. Daarom blijven (te) veel industriële bedrijven hangen in hun verouderde werkwijze – ze blijven bijvoorbeeld werken met Excel- en PDF-bestanden die vaak in een later stadium met de hand overgetypt moeten worden. Dat geldt ook voor andere processen, van elektrotechnische, pneumatische en hydraulische engineering tot en met de productie van de besturingspanelen en -kasten. Met foutgevoeligheid en tijdsverspilling als resultaat, terwijl met industriële automatisering veel voordelen behaald kunnen worden.
Procesoptimalisatie is voor de lange termijn
Houdt jouw organisatie zich bezig met machine- of paneelbouw? Grote kans dat sommige medewerkers zoals paneelbouwers, machinebouwers of system integrators hun hakken in het zand zetten als er gesproken wordt over procesoptimalisatie. Dat betekent namelijk vaak dat werkprocessen veranderen. En deze verandering wordt al snel geassocieerd met hoge investeringen in nieuwe apparatuur en externe consultants. Dat is niet helemaal terecht, want daarbij wordt te veel naar de korte termijn gekeken. Terwijl procesoptimalisatie op de lange termijn flinke voordelen met zich meebrengt. Hieronder de vier redenen om processen te optimaliseren.
Vier voordelen van procesoptimalisatie voor bedrijven in de industriële automatisering
1. Oplossing voor het personeelstekort
Er is een schrijnend tekort aan technisch personeel. Dat geldt zeker ook voor de paneel- en machinebouw, waar de vraag naar machines eerder toe- dan afneemt. De verwachting is dat deze schaarste nog wel even aan duurt. Voldoende reden dus om efficiënter te gaan werken door procesoptimalisatie. Want daarmee maak je jouw organisatie efficiënter, waardoor je met minder technische mankracht meer werkzaamheden kunt uitvoeren.
2. Meer ruimte om te voldoen aan leverafspraken
Mede door het personeelstekort en de toenemende vraag uit de markt, hebben steeds meer maakbedrijven moeite om te voldoen aan de korte levertijden. Soms is het door een gebrek aan resources zelfs praktisch onmogelijk om leverafspraken na te komen. Dat brengt meerkosten met zich mee in de vorm van boetes. Met procesoptimalisatie neem je technisch personeel werk uit handen, waardoor levertijden makkelijker gehaald worden.
3. Meer mogelijkheden voor maatwerk
Steeds vaker willen klanten tot in detail zelf bepalen hoe een eindproduct eruit komt te zien. Simpelweg omdat de mogelijkheden daarvoor toenemen en concurrenten dit steeds vaker aanbieden. Daardoor komen machinebouwers niet meer weg met een paar standaard varianten. Maatwerk wordt intern niet altijd met gejuich ontvangen, want het levert machinebouwers extra werk op. Met procesoptimalisatie maak je dit maatwerk makkelijker. Doordat je vooraf rekening houdt met wijzigingen, worden maakprocessen en andere werkzaamheden in de keten flexibeler. Daardoor kun je sneller, voordeliger en met minder werkuren maatwerk leveren, zelfs binnen een serieproductie-flow.
4. Je kunt concurreren op prijs
Kwaliteit hoeft niet duur te zijn. Procesoptimalisatie zorgt dat kosten in de keten omlaag gaan. Daarnaast biedt procesoptimalisatie inzicht in processen, waardoor je weet waar je op welke manier kunt versnellen, de kwaliteit kunt verbeteren en kosten kunt drukken. Op deze manier resulteert procesoptimalisatie in lagere productkosten, waardoor je als paneelbouwer, machinebouwer of system integrator voortaan kunt concurreren op prijs, zonder concessies aan de kwaliteit.
Wil je binnen jouw bedrijf aan de slag met procesoptimalisatie? Dan raden we je aan om eerst een duidelijke digitale bedrijfsvisie op te stellen. Vanuit deze visie kun je bepalen waar je gaat investeren en waar prioriteiten liggen. Dat is vaak de snelste weg naar een gestandaardiseerde en (deels) geautomatiseerde engineering- en productieomgeving met snelle, foutloze en voordelige processen.
Procesoptimalisatie: waar begin je?
Wil je jouw processen sneller, voordeliger en flexibeler maken. In dit whitepaper vind je handige tips voor procesoptimalisatie. Lees waar jouw bedrijf het beste kan beginnen met industriële automatisering.
Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met EPLAN.