Welke iPhone is de beste keuze in 2020?

Als liefhebber van Apple-smartphones heb je in 2020 een ruime keuze: er is een hele reeks aan toestellen beschikbaar, waarvan de verschillen niet altijd even duidelijk zijn. Als je vandaag naar de winkel gaat kun je namelijk kiezen uit de iPhone SE, de iPhone XR, de iPhone 11, de iPhone 11 Pro en de iPhone 11 Pro Max. Maar welke smartphone past nou het best bij welke type gebruiker?

De keuze voor een mobiele telefoon van Apple is snel gemaakt, aangezien het gaat om betrouwbare toestellen met snelle software en een enorme bibliotheek aan apps. Ook de waardevastheid van een iPhone is interessant: je kunt een ouder toestel altijd voor een goed bedrag kwijt via Marktplaats, maar ook bij een inruil bij de winkel krijg je vaak nog aardig wat geld terug. Niet voor niets heeft Apple een wereldwijd marktaandeel van rond de 15%, ondanks dat het vaak relatief iets duurdere smartphones op de markt brengt.

De dit jaar gelanceerde iPhone SE is daar een uitzondering op: het betreft een betaalbaar model met het uiterlijk van een iPhone 8, maar de interne componenten van nieuwere toestellen. Daardoor beschik je over een snelle telefoon die met gemak een aantal jaar mee gaat en handzaam in gebruik is. Er is wel beknibbeld op het scherm: zo is het toestel aan de voorzijde voorzien van grote randen, terwijl veel andere toestellen de afgelopen jaren vrijwel randloos zijn geworden. Ook qua camera’s is de iPhone SE niet de beste keuze. Al met al is de iPhone SE een toestel voor liefhebbers van Apple die niet al te veel geld willen spenderen, maar toch gebruik willen maken van een snel en degelijk toestel.

De iPhone XR en de iPhone 11 bevinden zich in de middenklasse, waarbij de XR behoorlijk wat betaalbaarder is. De smartphones beschikken beiden over een mooi, helder scherm met een kleine rand, een batterij waarmee je met gemak de dag doorkomt en een set camera’s waar je uitstekende foto’s mee kunt maken. Ook de mogelijkheid om draadloos te kunnen opladen is handig. Van de twee smartphones is de iPhone 11 op cameragebied wel een stevige uitblinker: zo is de selfie-camera met 12 megapixel krachtiger dan de 8 megapixel variant van de iPhone XR en is de toevoeging van een ultragroothoeklens interessant voor enthousiaste fotografen. De iPhone XR en iPhone 11 zijn aldus geschikt voor de gemiddelde gebruiker die aardig wat te besteden heeft en best wat toeters en bellen op smartphone-gebied verwacht.

De iPhone 11 Pro en de iPhone 11 Pro Max zijn de meest prijzige iPhones, die je gerust kunt zien als de top van de smartphone line-up van Apple. Zo is het aantal lenzen aan de achterzijde uitgebreid met een extra telephoto exemplaar, waarmee je beter goed kunt inzoomen. Ook qua scherm zit je met deze toestellen goed: ze zijn superhelder, geven zwart perfect weer en beschikken over aanzienlijk meer pixels per inch dan de hierboven besproken iPhones. Ook qua accuduur en bouwkwaliteit – de Pro en Max zijn gemaakt van roestvrij staal, in plaats van het aluminium van de andere iPhones – zit je met deze toestellen gebakken.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Mobiel.nl.

Volgende bericht: Pufferfish: een van gerecyclede materialen gemaakte set om zandkastelen te bouwen