Zo zorg je ervoor dat de batterij van je smartphone langer meegaat

De batterij is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je telefoon. Als je een toestel intensief gebruikt krijgt de batterij het soms zwaar te verduren en kan er al snel slijtage optreden. Het is daarom handig om te zorgen dat ‘ie zo lang mogelijk meegaat. Daarom geven we je vier tips om de accu in topconditie houden.

Zorg ervoor dat je telefoon niet volledig leegloopt

Als je jouw telefoon veel gebruikt kan de batterij snel leeglopen. Je hebt dan vaak de neiging om hem weer volledig op te laden tot 100 procent. Toch kan je een toestel beter niet leeg laten lopen en daarna weer volledig opladen. De batterij slijt namelijk door het leeglopen en het opladen en dit gaat het hardst bij de laatste 20 tot 30 procent. De accu gaat veel langer mee als je hem oplaadt als je telefoon nog boven de 20 procent aan accuvermogen heeft en hem vervolgens oplaadt tot hij rond de 80 procent zit.

Laat je smartphone met rust tijdens het opladen

Het is heel verleidelijk om tijdens het opladen te blijven Instagrammen of Whatsappen met vrienden of familie. Toch is dit niet handig. Als je jouw telefoon blijft gebruiken tijdens het opladen kan de batterij namelijk te warm worden en daardoor sneller slijten. Het is daarom beter om je smartphone tijdens het laadproces met rust te laten. Als de accu opgeladen is kan je weer onbeperkt bellen en internetten.

Extra tip: zet je telefoon tijdens het opladen in de vliegtuigmodus. Functies en apps worden uitgeschakeld zodat je smartphone ze tijdens het laadproces niet blijft gebruiken. Dit is beter voor de batterij omdat hij hierdoor sneller opgeladen is en dus minder slijt.

Laat je telefoon niet te lang aan de oplader liggen

Let erop dat je een toestel niet aan de oplader laat liggen nadat hij 100 procent is opgeladen. De batterij blijft opladen nadat hij de 100 procent heeft bereikt. Steeds als hij een procent leegloopt, laadt hij die ene procent meteen weer op. En dat zorgt voor heel veel slijtage van de batterij.

Laad je telefoon daarom dus ook niet ‘s nachts op. Je kan dan namelijk niet in de gaten houden wanneer de accu vol is, waardoor je telefoon continu blijft opladen. Daarnaast zitten er ook andere risico’s aan het ‘s nachts opladen van je smartphone. De accu kan namelijk te warm worden, waardoor er brand kan ontstaan.

Check of je telefoon instellingen heeft om de batterij te beschermen

Sommige smartphones hebben instellingen die de batterij beschermen tegen slijtage. Je kan bijvoorbeeld instellen dat de accu nog maar tot maximaal rond de 80 procent oplaadt of batterijbesparing instellen. Met deze functie gebruikt je telefoon minder energie, waardoor de batterij minder snel leegloopt en je hem minder snel weer op hoeft te laden. Dit kan slijtage voorkomen en ervoor zorgen dat de accu uiteindelijk langer meegaat.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Vodafone.

Volgende bericht: Een lichtgewicht caravan voor Vespa’s