De meest opvallende nieuwe foefjes van de iPhone 12

De nieuwste iPhones van Apple zijn dit jaar beschikbaar in vier verschillende smaken, van de voor moderne begrippen piepkleine iPhone 12 Mini tot de de uit de kluiten gewassen iPhone 12 Pro Max. Ook beschikken de nieuwe iPhones over een aantal bijzondere features. Vooral opvallend zijn de mogelijkheid om met 5G-netwerken verbinding te maken, LiDAR en de terugkeer van de MagSafe, een functie die magneten op een handige manier inzet.

5G

De mogelijkheid om met 5G te kunnen verbinden is waarschijnlijk de belangrijkste overweging voor veel mensen die de iPhone 12 kopen. 5G kun je wel zien als de toekomst van mobiel internet: het belooft stabieler, beter dekkend en sneller te zijn dan wat we met 4G gewend zijn. Dat Apple met de nieuwe iPhone nu ook gebruik gaat maken van deze netwerken, zal ervoor zorgen dat een grotere dekking nog sneller op meer plaatsen in de wereld zal worden uitgerold.

5G is beschikbaar op verschillende spectra, waarbij de iPhone 12 onder meer gebruik maakt van de zogeheten mmWave-techniek. Deze technologie maakt het mogelijk om op zeer hoge frequenties razendsnel grote hoeveelheden data te versturen. Wat daarbij wel opvalt is de enkel de Amerikaanse versie van de iPhone 12 beschikt over deze mmWave-mogelijkheid, wat inhoudt dat je in Europa niet over de hoogste snelheid kan beschikken. In de toekomst zal Apple hoogstwaarschijnlijk ook in de EU deze 5G-technologie gaan ondersteunen.

LiDAR

Ook de LiDAR-sensor is een interessante toevoeging, die overigens enkel op de iPhone 12 Pro en Pro Max aanwezig is. Het betreft een technologie die we kennen van zelfrijdende auto’s, waarmee de afstand tot objecten kan worden bepaald door de reflecties van licht te meten. In de nieuwe iPhones wordt de techniek onder meer gebruikt in de Meten-app, zodat er razendsnel afstanden gemeten kunnen worden. Ook bij augmented reality komt de technologie van pas, aangezien de ruimte waarin je bent eenvoudiger door het apparaat kan worden herkend.

MagSafe

Tenslotte interessant is de terugkeer van MagSafe, zoals bekend van onder meer de MacBooks Pro van weleer. Door de oplaadstekker magnetisch te koppelen aan de oplaadpoort, gebeurden er veel minder ongelukken en kun je de oplader makkelijk aansluiten. De iPhone 12 is ook voorzien van dergelijke functionaliteit: de achterkant maakt magnetisch verbinding met opladers, maar ook andere magnetische accessoires behoren tot de mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een leren portemonnee die stevig tegen je toestel zit aangeplakt, of een houder voor in de auto die direct je toestel draadloos oplaadt.

Al met al belooft het een interessante tijd te worden voor kopers van de nieuwe iPhones. De toestellen zijn dit jaar overigens wel behoorlijk aan de prijs: de goedkoopste telg, de iPhone 12 Mini, is te koop vanaf 809 euro, terwijl de iPhone 12 Pro Max pas begint bij 1259 euro. Desalniettemin zal ook dit toestel wel weer een groot succes te worden voor de firma uit Cupertino.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met T-Mobile.

Volgende bericht: De eerste hyperloop-test met menselijke passagiers is een feit