De iPhone 14 versus de Google Pixel 7

Als je een nieuwe smartphone gaat aanschaffen zijn er veel keuzes te maken, maar de belangrijkste beslissing die je moet nemen betreft die voor een besturingssysteem: de keuze tussen Android en iOS. De makers van beide besturingssystemen, zoekgigant Google en technologiegrootmeester Apple, bieden beiden een paradepaardje aan waarmee ze consumenten proberen te verleiden: de iPhone 14 en de Google Pixel 7.

Afmetingen en scherm

De iPhone 14 is met name geschikt voor mensen die niet zo’n heel groot toestel willen: met afmetingen van 146,7 x 71,5 x 7,8 millimeter en een 6,1 inch scherm betreft het een smartphone die makkelijk in zowel je hand als je zak past. De Google Pixel 7 is met afmetingen van 155,6 x 73,2 x 8,7 millimeter een stukje groter. Daar staat tegenover dat het 6,3 inch scherm van de Google Pixel meer ruimte biedt voor het bekijken van inhoud. Beide toestellen zijn voorzien van een scherm met OLED-technologie. Het scherm van de iPhone 14 biedt een hogere helderheid en is een stukje scherper, maar de verversingssnelheid van 60Hz legt het af tegen die van de Pixel.

Camera’s

Zowel de Pixel 7 als de iPhone 14 zijn uitstekend geschikt om foto’s en video’s mee te maken: ze beschikken beiden over twee lenzen aan de achterzijde (normaal en groothoek) met aanzienlijk meer megapixels dan je in de praktijk nodig hebt. Ook qua beeldverwerking zit je er bij allebei de toestellen warmpjes bij: zowel Apple als Google hebben kosten noch moeite gespaard bij de ontwikkeling van hun camera-software. De een heeft een voorkeur voor de meer contrastrijke foto’s van de Google Pixel 7, terwijl de ander de wat meer “natuurlijke” look van de foto’s van de iPhone 14 waardeert. Wederom is er dus voor allebei de toestellen veel te zeggen.

Chipset en accu

De iPhone 14 is voorzien van een A15 Bionic chip met 6GB RAM. Dankzij een uitmuntende samenwerking met het besturingssysteem zul je vrijwel nooit een hapering in de software zien. En ondanks de relatief kleine 3.279 mAh accu gaat de batterij makkelijk een hele dag mee. De Pixel 7 is voorzien van de Tensor G2 chipset, die qua snelheid wel wat onderdoet voor de A15 van Apple. Ook hier zul je weinig haperingen tegenkomen, maar als je naar benchmarks kijkt is de Tensor G2 duidelijk de mindere broeder. Qua accu heeft de Pixel 7 dan weer wel de voorkeur: hij is 4.355 mAh groot en laadt ook aanzienlijk sneller op: met 30W versus 20W van de iPhone 14.

Aansluitingen en prijs

Op het gebied van aansluitingen is de Pixel 7 de duidelijke winnaar: het toestel beschikt over een USB-C poort, die een hogere doorvoersnelheid heeft en de kabel gebruikt die je ook voor al je andere apparaten nodig hebt. De Lightning-poort van Apple is nu toch echt wel behoorlijk achterhaald, zowel qua specs als op het gebied van milieuoverwegingen. Qua prijs laat de iPhone 14 ook nogal wat steken vallen: de smartphone kost minimaal 860 euro, terwijl de Pixel 7 al voor 579 euro kan worden aangeschaft. Een significant prijsverschil, als je het ons vraagt.

Conclusie

Beide toestellen zijn uitstekende allrounders waaraan je geen buil kunt vallen: zowel Apple als Google laten eigenlijk heel weinig steken vallen. Laat je dan ook vooral leiden door je persoonlijke voorkeur voor een van de twee besturingssystemen, de interoperabiliteit met je andere Android- of iOS-apparaten en natuurlijk de prijs.

Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met Ben.

Volgende bericht: De Google Pixel Fold belooft veel goeds