De afkorting CDE staat voor “common data environment”. Het gebruik hiervan is aan het toenemen, maar wat houdt het precies in? CDE is simpelweg een gemeenschappelijke data-omgeving, waarbij medewerkers samen kunnen werken aan documenten. Ook kun je binnen deze omgeving vastleggen hoe je iets opslaat of deelt.
Om de veiligheid te waarborgen kun je in een CDE ook beschrijven welke voorwaarden gehanteerd moeten worden bij een samenwerking. Dit systeem zorgt ervoor dat alle betrokken partijen op de juiste momenten aan relevante data kunnen komen. Het gebruik van een CDE is ontzettend interessant voor bouw- en infraprojecten. Hierbij heb je namelijk te maken met veel gegevens. Je kunt denken aan materialen, planningen en kosten. Door deze omgeving te gebruiken heb je al deze gegevens op een overzichtelijke plek.
Hoe onderscheidt een CDE zich?
Zoals net al benoemd werd, zorgt een CDE ervoor dat je alle informatie over een bouwproject in één overzichtelijke ruimte hebt. Hierbij kun je toegang verlenen aan alle betrokken partijen. Ook kun je de rechten bepalen, zoals alleen lezen of bewerken. Je kunt allerlei soorten documenten beheren vanuit deze omgeving, zoals tekeningen, offertes of BIM-modellen. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat al je projectinformatie makkelijk voor iedereen te vinden is. Dit zorgt er ook voor dat er minder kans is op misverstanden. Daarnaast kan de omgeving ook veel terugkerende taken voor je automatiseren. Hierdoor voorkom je onnodige fouten. Daarnaast is het ontzettend handig dat je concepten en definitieve projectuitwerkingen van elkaar kunt onderscheiden. Al met al zorgt een CDE ervoor dat de productiviteit en efficiëntie in een hoge mate wordt gestimuleerd.
Bevindt CDE zich in de cloud?
Het antwoord op je vraag is ja. Een common data environment bevindt zich inderdaad in de cloud. Dit maakt het een zeer aantrekkelijke omgeving voor mensen die hybride werken. Hybride werken houdt in dat je vanaf verschillende plekken werkt, bijvoorbeeld vanaf het project of op kantoor. Op welke plek je ook bent, je hebt altijd toegang tot de meest actuele gegevens. Het maakt niet uit vanaf welk apparaat je dit opent, mobiel, tabblad of een standaard desktop, het is allemaal mogelijk.
Kan je een CDE combineren met een DMS?
Dit kan zeker. DMS staat voor “document management systeem”. Dit is een systeem waarmee meerdere documenten beheerd kunnen worden. Hierdoor kun je meer orde, overzicht en rust creëren binnen je informatielandschap, waardoor mensen snel en gemakkelijk relevante informatie kunnen zien en delen. Het hebben van dit systeem is ontzettend belangrijk voor elk bedrijf. Je bespaart er veel tijd mee. Het is namelijk gebleken dat werknemers gemiddeld 16 uur doen over het zoeken naar documenten. Het is ontzettend zonde om je tijd hieraan te verspillen. Met een DMS-systeem zorg je ervoor dat deze waardevolle uren in iets nuttigs gestoken kunnen worden. Daarnaast bevordert dit ook de samenwerking. De documenten kunnen gedeeld worden met het team, zodat alle leden altijd en overal de documenten kunnen bekijken, bewerken en delen met andere externe partijen die hier belang bij hebben. Het gebruik van CDE en DMS brengt de productiviteit van je organisatie naar de next level.
Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met een partner.