Waarom een aardlekschakelaar onmisbaar is

Iedere woning is anno 2022 voorzien van een groot aantal elektrische apparaten. Het begint natuurlijk bij de basisbehoeften, maar naarmate de tijd verstrijkt sluiten de bewoners steeds meer aan op het elektrische systeem: bijvoorbeeld apparaten die het bewonen van het huis nog comfortabeler maken. Dit houdt wel in dat er ook steeds meer belasting op jouw meterkast is.

Aardlekschakelaar bij iedere groep

Je moet daarom te allen tijde bij de groepen een aardlekschakelaar plaatsen. Bij de nieuwste meterkasten is er ook vaak per groep een eigen schakelaar te vinden. Deze schakelaar kan verschillende voordelen opleveren, waardoor je weer op een veilige en toekomstbestendige manier in jouw woning kunt wonen. Maar welke voordelen zijn er precies? Hieronder zetten we de belangrijkste voordelen op een rij, zodat je zelf een keuze kunt maken.

Veiligheid in de woning met de aardlekschakelaar

Een aardlekschakelaar zorgt in de eerste plaats voor meer veiligheid in de woning. Het stroomnetwerk wordt iedere dag blootgesteld aan verschillende inspanningen. Naarmate er meer grote apparaten in de woning zijn, kan dit ervoor zorgen dat de stoppen eruit slaan. Ook kortsluiting kan voorkomen. De schakelaar zal de groep automatisch uitschakelen als er ergens een storing plaatsvindt. Door dan per groep te bekijken waar het probleem zit, kun je ook veel sneller de juiste stekker uit het stopcontact halen. Zo voorkom je dat er grotere problemen optreden. De veiligheid van jouw woning moet natuurlijk altijd voorop staan.

De groepenkast voorbereiden op de toekomst

Een ander voordeel voor het plaatsen van een nieuwe schakelaar bij jouw groepenkast is dat je hiermee ook de woning klaarstoomt voor de toekomst. Je hebt nu wellicht nog geen al te grote apparaten staan, maar in de toekomst komen er verschillende zaken bij. Denk bijvoorbeeld aan de oplaadpunten voor elektrische auto’s, zonnepanelen of een inductiekookplaat. Deze zijn voorzien van een hoog vermogen, waardoor jouw meterkast hier ook niet meer op voorbereid is. De veranderingen zijn daarom dus nodig om jouw woning klaar te maken voor de toekomst en het toevoegen van nieuwe apparaten. Bekijk dan ook meteen even of er nog een extra groep bij geplaatst moet worden.

Alle groepen eenvoudig opgesplitst

Een laatste groot voordeel is dat je hiermee jouw groepenkast volledig opnieuw kunt indelen. Je kunt de verschillende groepen namelijk helemaal opsplitsen in de verschillende ruimtes, zodat je voorkomt dat hier een overbelasting plaatsvindt. Hierbij moet je wel goed bekijken welke apparaten er in een bepaalde ruimte beschikbaar zijn, zodat je een eerlijke verdeling kunt maken. Zorg er ook voor dat alles een logische indeling heeft. Zo heb je de problemen sneller gevonden en kun je voor een oplossing zorgen. Een professional kan op dit gebied altijd met jou meekijken en ook gelijk opschrijven welke groepen waaraan gekoppeld zijn, waarna de schakelaar zorgt voor een goede werking van iedere groep.

Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met Elektramat.

Volgende bericht: Urban Rescape: prachtige 3D-kaarten van Nederlandse bodem