iPhone 14: meer duidelijkheid over Apple’s nieuwste

Het duurt naar verwachting nog een paar weken totdat Apple de nieuwste telg in de reeks iPhones onthult: de iPhone 14. Ondanks dat het bedrijf uit Cupertino een groot belang aan geheimhouding hecht, is er toch al zeker wat te zeggen over het nieuwe toestel. Sommige vernieuwingen zijn gelekt, terwijl andere dusdanig voor de hand liggen dat het wel gek moet lopen als Apple ze niet toevoegt. Tenslotte zijn er nog een aantal mogelijke wijzingen aan de line-up en een paar nieuwigheden waarvan het twijfelachtig is of ze worden geïntegreerd.

Nieuwe notch

De zogeheten notch van de iPhones, het donkere randje bovenin het scherm waarin de camera en een paar andere sensoren zich bevinden, is een veelbesproken onderdeel van het toestel. Menigeen vindt het een lelijk onderdeel, maar het onderscheidt de toestellen wel van de concurrentie. Sommige iPhone 14’s krijgen mogelijk een ander type notch: een cirkeltje waarin de selfie-camera zich bevindt en een bredere uitsparing voor de sensoren die nodig zijn voor Face ID, de gezichtsherkenningssoftware van Apple.

Een nieuwe chip

Het valt te verwachten dat de iPhones van 2022 ook van een nieuwe chip worden voorzien, want de ontwikkelingen op dit gebied staan natuurlijk nooit stil. Dit zou logischerwijs om de A16-chip gaan. Of dit inderdaad het geval is en welke iPhone 14’s van de snellere rekenkracht gebruik kunnen gaan maken is nog even ongewis.

Geen iPhone Mini meer

Voor mensen met kleine handen is er slecht nieuws: de kans is aanwezig dat er dit jaar geen mini-versie van de iPhone 14 wordt gelanceerd. De kleine versie van de iPhone verkoopt aanzienlijk minder goed dan zijn grotere broers, dus dit zou eigenlijk een logische stap zijn. Wij kunnen ons voorstellen dat velen dit jammer vinden, want de iPhone 13 Mini was voor velen een erg prettig toestel.

Koeling met een dampkamer

Smartphones van tegenwoordig zijn dusdanig krachtig dat de koeling steeds belangrijker wordt. Bij de smartphones van de concurrentie gebeurt dit met een dampkamer, een met damp gevulde ruimte die de onderdelen van het toestel koel houdt. Of Apple deze keuze maakt is nog onbekend, maar gezien de oplopende kracht van de chips uit Cupertino zou dit geen verrassing zijn.

Cameraverbeteringen

Uiteraard kunnen we ook verschillende verbeteringen aan de camera-setup verwachten. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe lens die een betere optische zoom mogelijk maakt, evenals een 48 megapixel sensor die voor nog gedetailleerdere afbeeldingen kan zorgen. Of deze aanpassingen daadwerkelijk worden doorgevoerd en welke iPhones uit de line-up hiervan worden voorzien moeten we nog even afwachten.

Wi-Fi 6E en snelladen

Alle vlaggenschepen van concurrerende aanbieders zijn inmiddels voorzien van ondersteuning voor Wi-Fi 6E, waarmee snellere en stabiele verbindingen tot stand kunnen worden gebracht. Het zou dan ook vreemd zijn als Apple deze mogelijkheid niet in de iPhone 14 zou verwerken. Wij hopen ook sterk op een snellere laadwijze, want de concurrentie streeft hier Apple keihard voorbij.

Lanceerdatum

De kans is bijzonder groot dat Apple op 7 september de iPhone 14 aankondigt. Over het algemeen zijn de toestellen dan een paar weken later beschikbaar in de winkels. Wij zijn in ieder geval bijzonder benieuwd naar het evenement waarop de nieuwe smartphones worden aangekondigd.

Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met Tele2.

Volgende bericht: Jetson One: een uit de kluiten gewassen drone voor één persoon