Waarom de iPhone 14 Pro nog steeds dé smartphone van het moment is

De iPhone 14 Pro kwam op 7 september vorig jaar uit: een eeuwigheid geleden in de wereld van smartphones. Desalniettemin houdt het toestel zeer goed stand: volgens velen is met name de iPhone 14 Pro Max nog steeds dé smartphone van het moment. Dat heeft onder meer te maken met de snelle prestaties van de hard- en software, de uitmuntende batterijduur en de vooralsnog ongeëvenaarde camera’s van deze iPhone.

Prestaties

De iPhone 14 Pro is voorzien van de A16 Bionic chip, die ten opzichte van zijn voorganger een behoorlijke stap voorwaarts is. Zo scoort de chip aanzienlijk beter in de verschillende benchmarks en is er ook voor gebruikers duidelijk een hogere snelheid merkbaar: apps starten nog sneller op, het wisselen tussen apps gebeurt in een oogwenk en ook bijvoorbeeld het opnieuw opstarten van het toestel gaat sneller. Android-concurrenten worden door de A16 achter zich gelaten: geen enkel toestel komt qua prestaties ook maar in de buurt. Hier blijkt de combinatie van Apple-hardware en -software duidelijk zijn vruchten af te werpen.

Batterijduur

Een ander gebied waarop de iPhone 14 Pro Max niet te evenaren is: de accuduur. Ook al bevat het toestel relatief een kleine accu van 4.323 mAh, toch is de batterijduur verschrikkelijk goed. Een opgeladen toestel houdt het met gemak een aantal dagen vol: zo kun je er bijvoorbeeld 18 uur mee browsen terwijl je met Wi-Fi verbonden bent. Als je video’s gaat kijken wordt het helemaal bont: na 31 uur zal het toestel pas uitvallen. Alleen qua oplaadsnelheid valt het toestel ietwat tegen.

Camera’s

Ook de camerasetup van de iPhone 14 Pro Max is indrukwekkend: het toestel is voorzien van een 48MP quad-pixel hoofdsensor, een 12MP ultrawide sensor en een telefotolens die 3x optisch kan inzoomen. Het moge inmiddels geen verrassing meer heten, maar met deze camera’s en de processing power van de A16 chip kun je prachtige kiekjes schieten. Door Apple wordt veel aandacht geschonken aan de Photonic Engine, een nieuw computermodel dat foto’s met weinig licht aanzienlijk verbetert. Tenslotte is de nieuwe autofocus mode op de selfie camera noemenswaardig.

Design

Qua design heeft de iPhone 14 Pro (Max) geen verrassingen in petto, afgezien van het feit dat het camera-eiland nog wat dikker is geworden en dat de notch vervangen is door het zogeheten Dynamic Island. Dit betreft een soort informatiepaneel dat overeenkomstig zijn naam een dynamisch karakter heeft. De inhoud verandert en bevat bijvoorbeeld extra functies, afhankelijk van de app die op dat moment wordt gebruikt. Een interessante vondst die de uitsnede uit het scherm op een goede manier integreert in het toestel. Qua materialen wordt er nog steeds gebruik gemaakt van roestvrij staal en glas, wat het toestel een zeer premium uiterlijk geeft.

Totaalplaatje

De combinatie van uitmuntende prestaties, een fantastische batterijduur en camera’s waarmee eenieder goeie foto’s kan schieten maken de iPhone 14 Pro (Max) nog steeds dé smartphone van het moment, ook al is het toestel niet meer gloednieuw. De prijs van het toestel is relatief nog steeds vrij fors, maar dat je waar voor je geld krijgt moge duidelijk zijn.

Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met Tele2.

Volgende bericht: Zo zorg je ervoor dat de batterij van je smartphone langer meegaat