Vorig jaar werd er een aanpassing gedaan aan een Europese richtlijn met een belangrijk gevolg voor de fabrikanten van elektronische apparatuur: alle mobiele apparaten dienen vanaf eind 2024 te worden voorzien van een USB-C poort. Dit klinkt misschien eerst als vreemde en bijzonder specifieke wetgeving, totdat je bedenkt hoe nuttig dit is: je hebt voor al je apparaten maar een enkel soort kabeltje nodig.
Dit kan veel geld en milieubelasting schelen: je hoeft nu maar één keer een kabeltje aan te schaffen of te ontvangen bij de aanschaf van een apparaat, waarna je dat kabeltje voor al gadgets kunt hergebruiken. Velen van ons zullen het herkennen: ergens in huis hebben we een bak vol met kabels staan voor de verschillende apparaten die we in ons leven gebruikt hebben. Als je bedenkt dat al deze kabels geproduceerd, verpakt en getransporteerd zijn hoef je geen rekenwonder te zijn om te bedenken dat dit voor een aanslag op grondstoffen en energie heeft gezorgd.
De verplichting voor een USB-C poort geldt voor kleine en middelgrote apparaten die met een kabel op te laden zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan smartphones, tablets, digitale camera’s, e-readers, (draadloze) oordopjes en koptelefoons, muizen en draagbare gameconsoles. Daarmee worden vrijwel alle apparaten gedekt die de meesten van ons dagelijks gebruiken.
Veel fabrikanten zijn al eerder overgestapt naar USB-C, aangezien het voor hen de voordelen van een universele standaard al eerder duidelijk zijn geworden. De belangrijkste speler die nog niet volledig meedeed met het laden via USB-C was Apple: iPads en iMacs werden al opgeladen via dit handige poortje, maar voor iPhone’s was dat niet het geval. Daarmee heeft Apple een hoop extra geld verdiend: iedereen met een iPhone moest ook een Lightning-kabel kopen, die al gauw 25 euro of meer kost, en in veel gevallen kocht men ook een specifieke iPhone-lader.
Onder een hoop gemor is Apple overstag gegaan: vanaf de iPhone 15 beschikken de toestellen van het bedrijf uit Cupertino over een USB-C poort. Dat is waarschijnlijk slecht voor de portemonnee van Tim Cook en consorten, maar goed nieuws voor alle consumenten wereldwijd en het milieu.