iPhone 15 gepresenteerd, beschikbaar in vele smaken

Zoals ieder jaar in september is het weer zo ver: Apple heeft een nieuwe versie van de iPhone gelanceerd. Dit jaar is het alweer de beurt aan versie vijftien van het immer succesvolle apparaat. Er zijn vier verschillende varianten beschikbaar: de iPhone 15, de iPhone 15 Plus, de iPhone 15 Pro en de iPhone 15 Pro Max.

USB-C

De belangrijkste verandering aan de toestellen is de nieuwe oplaadpoort: onder druk van de EU zijn alle nieuwe iPhones nu voorzien van een USB-C aansluiting. Een welkome ontwikkeling, als je het ons vraagt, want dit zou moeten leiden tot een stuk minder kabels.

iPhone 15 en iPhone 15 Plus

De iPhone 15 en iPhone 15 Plus hebben nu niet meer de veelbesproken notch, maar het zogeheten Dynamic Island, zeg maar een uitgerekte hole-punch camera zoals we die kennen van Android-toestellen. Ook zijn de schermen van de toestellen verbeterd: met een piekhelderheid van 2.000 cd/m2 zul je de toestellen beter kunnen gebruiken in direct zonlicht.

Verder interessant zijn de verbeteringen aan de camerasensoren: de iPhone 15 en 15 Pro zijn nu voorzien van een 48 megapixel lens en een quad-pixel sensor, wat gaat leiden tot betere foto’s. Ook prettig is de nieuwe chip: de A16 Bionic die we al kenden van de iPhone 14 Pro. Je zult nu echt je best moeten gaan doen om haperingen tegen te komen.

De iPhone 15 is vanaf 22 september beschikbaar voor prijzen vanaf 969 euro. Voor de iPhone 15 Plus geldt dezelfde releasedatum en een prijskaartje vanaf 1.119 euro. Uiteraard zijn er voor beide toestellen ook duurdere varianten beschikbaar met meer opslaggeheugen.

iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max

Allereerst is de behuizing van de iPhone 15 Pro en Pro Max vernieuwd: dankzij het gebruik van titanium hebben de toestellen een lager gewicht dan voorheen en hebben ze een dunnere schermrand, wat een stuk prettiger oogt. Ook is de mute-knop aan de linkerzijde voorzien van extra functionaliteit: je kunt nu zelf instellen of de knop de camera of een bepaalde app moet openen.

Verder zijn uiteraard de camerasystemen van de Pro en Pro Max zijn verbeterd: denk aan meer megapixels, betere zoommogelijkheden en verbeterde sensoren. Tenslotte beschikken de Pro-toestellen over de A17 Pro chipset, die volgens Apple sneller is dan welke andere smartphone-chip die momenteel beschikbaar is. Gezien de prestaties van zijn voorganger geloof ik het bedrijf graag.

De iPhone 15 Pro is vanaf de 22e van september beschikbaar voor prijzen vanaf 1.229 euro en de Pro Max heeft een prijskaartje vanaf 1.479 euro.

Volgende bericht: Verleng de levensduur van je bestaande gadgets